Bush vidi novu prigodu za mir na Bliskom istoku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u srijedu kako vidi novu prigodu za mir na Bliskom istoku u situaciji dok se očekuje novi palestinski čelnik koji će zamijeniti teško bolesnog Yassera Arafata.

"Doći će do nove prigode za mir kada čelništvo palestinskog naroda istupi i kaže pomozite nam izgraditi demokratsko i slobodno društvo", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući nakon susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom odgovarajući na pitanje vidi li novu prigodu za mir u situaciji kada je Arafat teško teško bolestan, a Palestinci već biraju njegova nasljednika.

"A kada se to dogodi, a ja vjerujem da će se dogoditi jer vjerujem da svi ljudi žele živjeti u slobodi, Sjedinjene Države će biti više nego voljne pomoći izgraditi institucije neophodne za nastanak slobodnog društva tako da Palestinci mogu imati svoju vlastitu državu", rekao je američki predsjednik.

Bush je kazao kako se radi o realizaciji vizije o dvije države "palestinske države i Izraela koje žive jedna uz drugu", da misli da postoje izgledi da se ona ostvari te da se veseli sudjelovanju u tom procesu.

Bush koji nije želio kontaktirati s Arafatom pozvao je u lipnju 2002. Palestince da zamjene svoga predsjednika čelništvom koje neće biti kompromitirano terorizmom.

Arafat se sada nalazi u teškom zdravstvenom stanju u bolnici u Parizu gdje je smješten prije desetak dana nakon pogoršanja zdravlja.

Američki državni tajnik Colin Powell razgovarao je u srijedu telefonski iz Grada Meksika s palestinskim ministrom vanjskih poslova Nabilom Shaathom o tranziciji vlasti.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je rekao novinarima kako su Powell i Shaath razgovarali o trenutnom stanju i o planovima Palestinaca.

"Naš je interes da dođe do glatkih aranžmana. Izgleda da se oni pripremaju i provode. Nadamo se da će nastaviti prevladavati miran i uredan proces", rekao je Boucher.

Pročitajte više