Bush zadovoljan kako je Cheney postupao u slučaju ranjavanja kolege lovca

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izjavio je u četvrtak kako je zadovoljan objašnjenjem koje je potpredsjednik Richard Cheney dao o svom slučajnom ranjavanju kolege lovca, a teksaške vlasti su priopćile da su zatvorile cijeli slučaj bez ikakve optužnice.

"Mislim da je potpredsjednik dobro postupao u ovom slučaju i da je njegovo jučerašnje objašnjenje bilo vrlo uvjerljivo", rekao je Bush u prvom javnom komentaru slučaja ranjavanja odvjetnika Harryja Whittingtona prošle subote u Teksasu koji je već danima glavna vijest u američkim medijima.

Šerifov ured okruga Kennedy gdje je Cheney slučajno sačmaricom pogodio Whittingtona u lice i gornji dio tijela gađajući prepelice, zatvorio je istragu o cijelom slučaju i rekao kako neće pokrenuti nikakvu optužnicu.

Izvješće šerifova ureda potvrdilo je Cheneyeve navode kako se radilo o slučajnoj nezgodi što je izjavio i sam Whittington uvjerivši istražitelje također da nitko nije pio alkoholna pića tijekom lova te da su svi nosili propisanu odjeću sjajno narančaste boje.

Cheney je čekao skoro cijeli dan prije nego je u nedjelju objavio cijeli slučaj, a osobno je tek u srijedu navečer u televizijskom razgovoru preuzeo odgovornost za nesreću u lovu koja je prijetila da će se prometnuti u političku aferu.

Bush je izbjegao novinarska pitanja da li je Cheney na vrijeme javnosti razotkrio slučaj, ali je rekao kako je "zadovoljan objašnjenjem" slučaja koje je potpredsjednik dao.

Bush je kazao kako oporbeni demokrati izvode "krivi zaključak o tragičnom slučaju" kada tvrde da je ovo samo primjer tajnovitosti Bijele kuće.

Whittington (78) je u četvrtak bio u stabilnom stanju u bolnici u Corpus Christiju u Teksasu i osjećao se dobro dva dana nakon što je pretrpio lakši srčani udar kada mu se sačma kojom je pogođen približila srcu.

Pročitajte više