Bushev prvi "nepredsjednički" posjet izazvao prosvjede Kanađana

BIVŠI američki predsjednik George W. Bush u utorak je u Calgaryju u kanadskoj pokrajini Alberta održao svoj prvi "nepredsjednički" posjet jednoj stranoj zemlji. Tamo se sastao poslovnim čelnicima, njih oko 1.500, koji su za ručak i priliku za "razgovor s Bushem" platili oko 400 dolara.

Bush je okupljenim poslovnjacima održao govor koji je trajao 40-ak minuta tijekom kojih je pokrio razne aktualne teme, od politike predsjednika Baracka Obame, preko svoje predsjedničke uloge i politike, do odnosa sa suprugom, roditeljima, a spomenuo je čak i svog škotskog terijera Barneyja.

Baracku Obami je poželio uspjeh na predsjedničkoj dužnosti rekavši kako će mu uvijek biti na raspolaganju u slučaju da mu bude potrebna njegova pomoć.

Bushev prvi javni nastup nakon što je 20. siječnja otputovao iz Washingtona u svoj rodni Teksas, izazvao je prosvjede kod dijela kanadske javnosti koja na Busha gleda s neskrivenim kritikama i koja smatra da Kanada Bushu nije trebala dozvoliti ulazak u zemlju.

Bush piše knjigu

Iz Sjedinjenih Američkih Država pak stiže vijest da se Bush odlučio na pisanje knjige u kojoj će obraditi teme vezane uz svoju dužnost šefa države. Pojasnit će neke od odluka koje je tijekom dvaju četverogodišnjih mandata donio kao predsjednik SAD-a.

Očekuje se da će Bush pisati o raznim temama poput odnosa sa članovima obitelji tijekom službe u Bijeloj kući, zatim o slanju američkih vojnika u Irak kao i o reakciji američkih vlasti nakon razornog udara uragana Katrina koji je 2005. godine usmrtio više od 1.800 ljudi. Oko 700 ljudi još uvijek se vode kao nestali.

Knjiga će nositi naziv "Decision Points", a objavit će je izdavačka kuća Crown Publishing Group. Objava knjige se očekuje 2010. godine, a svota koju će Bush dobiti za svoje djelo zasad nije poznata.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više