Bushova vlada podijeljena oko pitanja Irana

RASPRAVA u vladi predsjednika Georgea Busha oko suočavanja s Iranom dovela je do većih podjela nego što su se prije rata dogodile u raspravama o Iraku, piše u petak Los Angeles Times.

Spor oko američke politike prema Iranu doveo je do podjele na pristalice promjene ponašanja i promjene režima, piše list pozivajući se na dužnosnike vlade.

Najglasniji zagovornici promjene režima u Iranu su neokonzervativci u Pentagonu, Kongresu i washingtonskim institutima koji su zagovarali i rušenje režima Sadama Huseina. Neokonzervativcima snažan otpor dolazi iz State Departmenta, CIA-e i Nacionalnog vijeća sigurnosti.

Jastrebovi žele iskoristiti ono što vide kao oštar jaz između vjerskih čelnika i naroda u Iranu, i željeli bi otvoreno ili tajno poduprijeti antiteokratski pokret među mladima i ženama, navodi list američke dužnosnike.

Drugi u američkoj vladi zagovaraju mekši pristup i žele da Sjedinjene Države vrše pritisak na Iran kako bi osigurale njegovu suradnju, posebice na pitanju al Qaide čiji pripadnici se nalaze u Iranu. Sjedinjene Države traže da Iran uhiti pripadnike al Qaide i izruči ih zemljama iz kojih dolaze, a Bijela kuća odgađa rasprave o Iranu dok ne vidi kako će Teheran odgovoriti na zahtjev.

Rasprava oko pristupa Iranu, koja je trebala biti održana ovoga tjedna, odgođena je do povratka predsjednika Busha s njegovog putovanja u šest zemalja idućeg tjedna. Američka vlada je ipak na rubu odlučivanja treba li mijenjati politiku od pritiska na Iran k agresivnijoj kombinaciji akcija, piše list pozivajući se na dobro pozicioniranog dužnosnika.

Pročitajte više