Bushovo protivljene rasnim preferencijama ima potporu javnosti

DVA ISTRAŽIVANJA javnoga mišljenja su pokazala da protivljenje američkog predsjednika Georgea W. Busha davanju rasnih prednosti pri upisu na fakultet uživa potporu javnosti, piše The Washington Times.

Bush je prošloga tjedna izrazio svoje protivljenje politici Sveučilišta Michigan da daje ekstra bodove pripadnicima manjina, crncima, Indijancima i Hispanoamerikancima, samo zato što su manjina.

Demokrati su žestoko kritizirali ovaj njegov istup kao krajnje neosjetljiv prema rasnoj jednakosti u Americi.

Dva istraživanja javnoga mišljenja pokazuju, međutim, da je javnost na strani predsjednika Busha, piše list.

Istraživanje Time magazina 15.-16. siječnja pokazuje da 54 posto Amerikanaca ne odobrava rasne prednosti manjinama na sveučilištima, dok 39 posto odobrava. U anketi Newsweeka 16.-17. siječnja više od dvije trećine Amerikanaca je bilo protiv rasnih preferencija pri prijamu na sveučilište.

Bushovo stajalište, koje je izrazio i u pismu Vrhovnom sudu u kojem praksu Michiganskog sveučilišta proglašava neustavnom i nepravednom, što više uživa potporu i samih američkih manjina.

Ukupno 73 posto bijelaca se u Newsweekovoj anketi protivi preferencijama manjina, dok 22 posto odobrava. Manjine se protive preferencijama manjina s 56 posto, a 38 odobrava.



Pročitajte više