Butković napao Tomaševića: "Moraš biti politički nepismen da to govoriš"

Foto: Robert Anic/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK HDZ-a Oleg Butković gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića nazvao je politički nepismenim zbog njegove najave da će ukidanje prireza nadoknaditi maksimalnim stopama poreza na dohodak.

"U ovom trenutku govoriti da ćete uvesti maksimalnu stopu poreza na dohodak i to najaviti građanima, to morate biti politički nepismeni", kazao je Butković nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

"Govoriti u pola fiskalne godine da će se ljudima uvesti maksimalna stopa poreza na dohodak, što je ostavljeno kao mogućnost, mislim da nije pametno budući da će Zagreb imati povećanje prihoda i u ovoj godini. Rekao bih da je to neki inat onome što radi vlada, to nije dobra poruka građanima", dodao je. 

Najavu Tomaševića o poskupljenja prijevoza za stanovnike okolnih gradova ocijenio je također nekorektnom i neosnovanom.

Butković je ponovio da su prihodi lokalnih jedinica od 2017. do 2022. porasli za 7.5 milijardi kuna, a u Zagrebu oko 40 posto. Prihodi će im, kaže, rasti još više kroz 2023. s obzirom na rast minimalnih i prosječnih plaća.

Govoreći o trošenju novčanih sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa, što je bila tema i na sjednici vlade, Butković je naglasio da stojimo jako dobro.

Kada je riječ o petrinjskom potresu potrošeno je 120 posto, a kada je riječ o zagrebačkom potresu 94 posto, rekao je.

Butković: Nebuloza je da se ubrzanje obnove tempiralo uoči izborne godine

Odbacio je teze oporbe da se ubrzanje obnove tempiralo uoči izborne godine nazvavši to nebulozama.

"Ulazimo u tu godinu i sve više ćete čuti takvih nebuloza", izjavio je.

Za obnovu privatnih kuća kazao je da su aktivna 1004 gradilišta, da ima određenih kašnjenja kod dijela izvođača, no da se i tu očekuju pomaci i intenziviranje.

Butković se osvrnuo na rast BDP-a u prvom tromjesečju od 2.8 posto istaknuvši da je to iznad očekivanja te da se i u nastavku godine može očekivati veći rast BDP-a od procjene. Slijedi i turistička sezona koja bi, po pokazateljima, mogla biti bolja od rekordne 2019., naglasio je.

Za najavljeni štrajk državnih službenika i namještenika Butković je kazao kako vjeruje da će se postići dogovor. "Razumijemo zahtjeve, u predizborno vrijeme apetiti rastu svima, no, to nije od jučer", rekao je i dodao da će Vlada, kao i do sada, voditi odgovornu fiskalnu politiku i slijedom toga dogovoriti ono što je moguće i oportuno.

Za izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Hrvatska želi rušiti vlast u Srbiji. Butković je kazao da ga ne iznenađuju jer on stalno vidi neke neprijatelje izvan države. "Hrvatskoj niti je stalo niti želi rušiti vlast u bilo kojoj državi, pa tako ne ni u Srbiji", poručio je.

Upitan o izjavi Mostovog zastupnika Nine Raspudića da je kupovina cjepiva pljačka stoljeća, Butković je odgovorio da je to  "pucanj u prazno".

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a bilo je riječi i o 34. obljetnici osnivanja HDZ-a 17. lipnja, a koja će se najvjerojatnije obilježiti 15. lipnja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više