Čačić: Europska komisija može imati samo mišljenje o ugovoru vlade s Bechtelom

HNS-ovac Radimir Čačić ustvrdio je danas da Europska komisija može imati mišljenje, ali ne može zabraniti hrvatskoj Vladi sklapanje izravne pogodbe s Bechtelom o izgradnji dionica autoceste, pa prijeti opasnost da se takav ugovor ipak potpiše i Hrvatskoj nanese šteta.

Čačić je to rekao na konferenciji za novinare koju je sazvao zbog sinoćnjeg nastupa predsjednika Vlade Ive Sanadera na HTV-u.

"Nitko nije rekao da Vlada takav ugovor ne može potpisati već je pitanje zašto to radi kad ne mora. To što Vlada čini je u skladu s hrvatskim zakonima samo je pitanje je li to i moralno. Koristi od takvog ponašanja imat će zasigurno Bechtel, a pitanje je da li samo ta tvrtka", rekao je Čačić, dodajući da bi to pitanje trebalo istražiti saborsko istražno povjerenstvo čije je osnivanje najavio.

Rekao je da premijer Sanader ni jednom riječju nije osporio štetnost ugovora za Hrvatsku. Opetovao je da Vlada po potpisanim ugovorima nema nikakvih obveza prema Bechtelu ustvrdivši da "Sanader ne zna, ili ga lažu, ili sam laže".

Osvrčući se na podatke s jučerašnje Vladine sjednice da je bivša Vlada realizirala 2.700 izravnih pogodaba od ukupno 3450 zahtijeva, Čačić je rekao da može govoriti samo o onima za koje on zna, i naveo da je s Hrvatskim autocestama u prošloj godini izravnom pogodbom sklopljeno ugovora u vrijednosti 372 milijuna kuna. Rekao je da zakon to dopušta, ali tek nakon propalih javnih natječaja i proteka žalbenih rokova i to s najpovoljnijim ponuditeljem s natječaja.

Na upit kako komentira tvrdnje premijera Sanadera da su njegove tvrtke bile angažirane u izgradnji dionica autocesta dok je bio ministar graditeljstva u Račanovoj Vladi, a da su njihov rad nadzirale tvrtke bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića, Čačić je rekao da je tvrtke prenio na odvjetnički ured i da nisu ni u vlasništvu njegove supruge.

Premijer Ivo Sander izjavio je u sinoćnjem "Dnevniku plus" Hrvatske televizije (HTV) da će Europska komisija (EK) dati mišljenje i savjet , a ne nalog, o tomu treba li Hrvatska ili ne potpisati ugovor s američkom građevinskom tvrtkom Bechtel o gradnji dionice autoceste Dugopolje-Šestanovac. Kako je izjavio Sanader, to će biti savjet Europske komisije u smislu apsolutne neovisnosti hrvatske Vlade koja će pri donošenju konačne odluke voditi računa o mišljenju EK.

Premijer je izrazio čuđenje što se stvorila afera," a da se zapravo glavni događaj oko kojega je se ona stvorila , a to je potpisivanje ugovora s Bechtelom, uopće nije zbio."

Pročitajte više