Čačić kupuje dvorac pokojnog tajkuna

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Screenshot YouTube

NA sutrašnjoj sjednici županijske skupštine Varaždinske županije trebala bi se donijeti odluka o kupnji dvorca Šaulovec koji se prodaje za nešto više od četiri milijuna kuna.

Čačić zagovara kupnju dvorca, a Županija će podići kredit

Kupnja dvorca prva je točka sutrašnje sjednice županijske skupštine, a u prijedlogu odluke stoji da će se Varaždinska županija u tu svrhu zadužiti kod jedne poslovne banke.

Iza prijedloga za dizanje kredita radi kupnje dvorca stoji varaždinski župan Radimir Čačić koji je više puta javno zagovarao kupnju tog dvorca, a sutra bi takav prijedlog trebao obrazložiti i županijskim skupštinarima.

Čačić je i dosad govorio kako je kupnja Šaulovec neupitni javni interes.

"Ako je išta karakteristika ovoga kraja Hrvatske, to su upravo kurije i dvorci, a dvorac Šaulovec povezuje obje te kategorije. Bez obzira na devastaciju od onog nesretnika (Ivana Hudoletnjaka, op.), razina njegove očuvanosti i dalje je prvorazredna. Prvi sam za privatno vlasništvo, ali do granice društvenog interesa. On je ovdje neupitan, i svaka odgovorna osoba društvene zajednice takvu stvar ne može prepustiti igri privatnih interesa“, rekao je Čačić prije mjesec dana, a prenio evaraždin.

U dvorcu je do smrti živio varaždinski tajkun

Dvorac Šaulovec potječe iz 16. stoljeća kada je na tom mjestu postojala kurija, a u 18. stoljeću plemićka obitelj Kiš obnovila ju je, povećala i pretvorila u dvorac. Nalazi se u Črešnjevu, samo pet kilometara od Varaždina, a prodaje ga FINA u sklopu stečajnog postupka nad PPI Varaždinkom. Tvrtka je to pokojnog tajkuna, vlasnika PPI Varaždinke Ivana Hudolnjaka koji je u dvorcu do smrti i živio. Kako je tvrtku doveo u stečaj, i velebni dvorac našao se na bubnju.

Dvorac je u prodaju, zajedno s parkom koji ga okružuje, stavljen 2017. godine, a prvo se prodavao po cijeni od 8,1 milijun kuna, da bi se cijena, zbog manjka interesa, prepolovila. Cijena sada iznosi 4.051.328,93 kune.

Kako je riječ o kulturnom dobru, Varaždinska županija smatra da, nakon općine koja se već izjasnila da za kupnju dvorca nema novca, ima pravo prvokupa, no stečajni upravitelj PPI Varaždinke tvrdi da je to pravilo vrijedilo lani kad je doneseno rješenje o prodaji, a da sada županija, općina ili država imaju prednost tek ako ponude istu cijenu kao drugi ponuditelj.

Čačić ima podršku HDZ-a

Čačić je za kupnju dvorca danas dobio podršku županijskog HDZ-a pa bi sutrašnje izglasavanje dizanja kredita za kupnju Šaulovca trebalo za varaždinskog župana trebalo proći bez problema.

Drugi krug javne dražbe završava danas, a onda bi se cijena trebala još prepoloviti na oko 2 milijuna kuna, odnosno 25 posto od prvog iznosa po kojem se dvorac prodavao. No kako je riječ o dražbi, moguće je da će budući vlasnik dvorca Šaulovec trebati ipak ponuditi više.

Ako to bude Varaždinska županija, uzet će kredit na deset godina po fiksnoj kamatnoj stopi od 2,3 posto, a prva rata na naplatu bi trebala stići sljedeće godine.

Pročitajte više