Druga smo najdeblja nacija u EU, čak 10 posto prvašića ima povišen kolesterol

Ilustracija: MJ

Čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol, pa će danas u sklopu nacionalne kampanje "Znaš li svoj broj?", koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti, djeca kroz utrku u centru Zagreba učiti o važnosti brige za zdravlje.

Prošlogodišnji pilot projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred pokazao je da čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol, a liječnici su složni da je to izravna posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti. 

Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU

Kolesterol je često povišen zbog pretilosti - Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU. Zbog nedostatka simptoma većina niti ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija.

Stoga se radi podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika danas organizira simboličnu dječja utrka od 300 metara na Trgu bana Jelačića pod nazivom "Trk! Za zdravlje!". Start je u podne, a program počinje u 10 sati zabavnim aktivnostima i nastupom mladog hrvatskog blues glazbenika Odina.

"Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje i potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika jer osobe koje su dugotrajno izložene povišenim vrijednostima LDL kolesterola i povišenog tlaka imaju značajno veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije", istaknuo je pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora Ivan Pećin.

Lani gotovo svaka druga smrt uzrokovana tlakom, šećerom ili povišenim kolesterolom

Šokantno je, kaže, što je lani gotovo svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana upravo neprepoznatim i nekontroliranim povišenim tlakom, šećerom u krvi ili povišenim kolesterolom.

Povišeni "loš" LDL kolesterol jedan je od glavnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu. On može biti i nasljedan, procjenjuje se da u Hrvatskoj od obiteljske hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, no samo ih je pet posto svjesno dijagnoze, a oni koji se ne liječe vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Veliki iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavlja probir na povišeni kolesterol koji se od 2023. provodi među predškolcima, a važan je i za druge članove obitelji jer ako se kod predškolca utvrdi obiteljska hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.

Pročitajte više