Čakovec: O školovanju romske djece

Zamjenik međimurskog župana Josip Posavec ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o školovanju romske djece u područnoj školi DržimurecStrelec, ocijenio da su zajedničkim naporima županijskih službi, učitelja i nevladinih udruga problemi sa školovanjem romske djece sve manji. L

Susret s novinarima, rečeno je, održan je zbog zahtjeva Gregorija Graovca, zamjenika pučke pravobraniteljice za djecu, koji je od prosvjetnih i političkih čelnika Međimurske županije zatražio posebno izvješće o školovanju Roma u odvojenim razredima.

Zahtjev Uredu pravobraniteljice poslala je Udruga "Romski putevi - Romane droma" iz Zagreba, koji su od mjerodavnih u Međimurju zatražili očitovanje o prosvjedima i ostalim okolnostima slučaja i događaja iz rujna 2002. godine kada je nekolicina Hrvata na početku školske godine prosvjedovala zbog mješovitih razreda i nemogućih higijenskih uvjeta u školi Držimurec-Strelec.

Ravnateljica škole Đurđa Horvat izjavila je da osjeća "nelagodu čak i ljutnju što se zagrebačka Udruga vraća na problem koji je riješen". Podsjetila je da školu polazi 80 posto djece romske i 20 posto djece hrvatske nacionalne pripadnosti, a "prilikom upisa djece u školu i organiziranju razrednih odjela djecu ne raspoređujemo prema nacionalnoj pripadnosti, već prema predznanju i poznavanju hrvatskog jezika."

Istaknula je da se pri tome pazi da nijedno dijete ne bude oštećeno, bilo ono Hrvat ili Rom, te da u školi nema nijednog razreda samo s hrvatskom djecom.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Milan Ignac smatra "nerazumnim da se zagrebačke romske udruge bave problemima Roma u Međimurju jer trebaju rješavati svoje probleme a ne naše, tim više što smo različite kulture i govorimo drugačiji jezik."

Iako su problemi sa školovanjem Roma u Međimurskoj županiji još uvijek prisutni sudionici današnje konferencije za novinare apelirali su na nadležne da pomognu u prevladavanju problema s konkretnom pomoći, a ne "dizanjem prašine koja se slegla".

(Hina) xvhač ydd

Pročitajte više