Canalettova slika na nekoliko sati u kuhinji

CANALETTO vrijedan više od 10 milijuna funti (14 milijuna eura) vraćen je u četvrtak u muzej Bowes (sjever Engleske), nakon što je proveo nekoliko sati u stanu dva brata kojima je slika privremeno posuđena, na poticaj jedne neprofitne organizacije.

"Regata na Canalu Grande" u Veneciji, slika veličine 2,2 x 1,5 m (bez pozlaćenog okvira), visjela je na kuhinjskom zidu Bena i Alexa Hawortha, u Barnsburyju, na sjeveru Londona.

Pristiglu u blindiranom kamionu i u policijskoj pratnji, sliku su neprestano čuvali zaštitari, dok su susjedi i znatiželjnici nahrupili u kuću dva brata, obojice ljubitelja umjetnosti.

Ta originalna zamisao nastala je u Zakladi nacionalnih umjetničkih zbirki, neprofitnoj organizaciji čiji je cilj iznijeti umjetnička djela iz muzeja kako bi ih se bolje upoznalo. Ben i Alex Haworth odabrani su slučajno, izvlačenjem na sreću.

"Ovo je doista bizarno iskustvo, povjerio je Ben Hawoth (22), koji studira u londonskoj umjetničkoj školi Slade. Morali smo uvjeravati zaštitare da su posjetitelji stvarno prijatelji".

"Volio bih je, dakako, sačuvati, ali nisam siguran da bi bila na sigurnom bez čuvara", dodao je on.

U okviru natječaja, dva brata su osvojila i put u Veneciju, rodni i omiljeni grad Giovannija Antonija Canala, zvanog Canaletto (1697.-1768.).

Pročitajte više