KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Capakova zamjenica: Trenutno neće doći do ukidanja ili pomicanja zimskih praznika

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ZAMJENICA ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i liječnica školske medicine Ivana Pavić Šimetin za RTL komentirala je trenutnu situaciju sa širenjem zaraze koronavirusom u hrvatskim školama.

"Ako promatramo, točno prije mjesec dana imali smo 908 pozitivnih učenika i 200 djelatnika škola, došlo je do povećanja. To je povećanje nešto manje od 100 posto kod učenika i nešto više od 100 posto kod djelatnika škola. Porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama", rekla je Pavić Šimetin.

Nije moguće u potpunosti izbjeći prijenos zaraze među učenicima.

"Od 24.000 razrednih odjela koje imamo, na današnji dan je u jednom razrednom odjelu šestero učenika pozitivno, u tri razredna odjela petero učenika, u devet razrednih odjela četiri i u 22 su tri učenika pozitivna. Uvijek se može špekulirati da su se jedni od drugih zarazili, ali kada je velika cirkulacija virusa u populaciji, veoma je teško utvrditi kako je došlo do zaraze i gdje se tko zarazio. Svatko od njih se mogao i negdje drugdje zaraziti, a ne baš u tom razredu. Isto tako, učenici se druže u slobodno vrijeme i to su isto načini na koje se mogu zaraziti", kazala je Pavić Šimetin.

Najavljeno je bilo testiranje brzim antigenskim testovima u školama Međimurske županije, ali do toga na kraju nije došlo. Pavić Šimetin kaže da je jedna od najvažnijih mjera u školama nedolazak učenika koji imaju bilo kakve simptome.

Trenutno još neće doći do ukidanja ili pomicanja zimskih praznika.

"Za sada o tome nije bilo razgovora, ali jasno je da su i to neke opcije", poručila je Pavić Šimetin.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više