Car Friedrich II. nije bio otrovan

TALIJANSKI znanstvenici utvrdili su šest godina nakon spektakularnoga otvaranja grobnice cara Friedricha II., da car suprotno dosadašnjim tvrdnjama nije bio otrovan.

Predočeno otkriće s obzirom na dosadašnje pretpostavke o smrti cara iz njemačke vladarske obitelji Hohenstaufen, koji je živio od 1194. do 1250., izazvalo je prilično iznenađenje.

Friedrich II., reformistički orijentirani vladar, znanstvenik i pjesnik, jedna je od najviše opisivanih figura u europskoj povijesti. Bio je ogorčeni protivnik papinstva i ekskomuniciran kao ´živi Antikrist´. Historiografija bilježi i prijetnje ubojstvom, ali i atentate na njega.

Talijanski znanstvenici otvorili su golemi sarkofag položen u katedrali u Palermu spektakularnom akcijom uz pomoć njemačkih inženjera 1998. godine. Od tada datira i istraživanje uzroka njegove smrti.

Ispitivanjem DNA metodom trebalo je odgovoriti na pitanje, je li taj unuk cara Barbarosse stvarno bio otrovan. Tragovi otrova, primjerice, arsena, po riječima talijanskog znanstvenika Guida Melija, nisu nađeni. Pjege na licu mumije, izjavio je Meli rimskom dnevniku ´Il Messaggero´, prije su upućivale na dizenteriju nego na otrov.

I istraživanje drugih dvaju osoba pokopanih u sarkofagu donijelo je novosti. Za prvu se pretpostavlja da je riječ o Petru Velikom Aragonskom, jednom od članova obitelji Staufen. On je, prema nalazu, očito bio ubijen. Rana na glavi, po Melijevim riječima, vjerojatno potječe od sjekire. Njegovi su posmrtni ostaci bili smješteni u sarkofag iznad Friedricha II. u 14. stoljeću.

Treći kostur u sarkofagu pripada nepoznatoj ženi koja je u trenutku smrti imala oko 18 do 25 godina.

Pročitajte više