CARDS: Prava intelektualnog vlasništva značajna za gospodarstvo

RADIONICA posvećena pravima intelektualnog vlasništva, u okviru nacionalnog i regionalnog CARDS programa za Hrvatsku, otvorena je u utorak u Zagrebu uz poruku da bez rješavanja pitanja intelektualnog vlasništva nema gospodarskog razvitka.

Ta poruka posebice vrijedi u regiji koja je, istaknuo je na predstavljanju ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) Hrvoje Junašević, "u posljednjih 12 godina devastirana na razne načine".

U uvodnoj je riječi hrvatski ministar znanosti i tehnologije Gvozdan Flego istaknuo da je "briga za intelektualno vlasništvo temelj svekolikog razvitka pojednica i društva".

Christos Makridis, otpravnik poslova Izaslanstva Europske unije ocijenio je da se pitanje prava intelektualnog vlasništva prvenstveno odnosi na otvoreno konkurentsko tržište i gospodarski rast. Nije pritom propustio naglasiti kako se radi o vrlo zahtjevnom području glede zakonodavstva i primjene.

I ostali sudionici skupa, među kojima su predstavnici Europskog ureda za patente, Ureda za usklađivanje zajedničkog tržišta (OHIM) te koordinatori CARDS programa u Hrvatskoj, Albaniji, BiH, SiCG, i Makedoniji, složili su se da je olakšavanje pristupa pravima intelektualnog vlasništva i njihovo ostvarivanje jedan od prioriteta za funkcioniranje tržišnog gospodarstva. Kako se radi o regionalnom programu, poseban naglasak je stavljen na suradnju u, primjerice, borbi protiv krivotvorene robe.

Projekt "Prava intelektualnog vlasništva u RH", vrijedan 1,5 milijuna eura, počeo je u lipnju 2003. godine i trajat će do studenog 2004. Kao potpora DZIV-u u poboljšanju zakonskog i institucionalnog okvira potrebnog za provedbu i ostvarivanje prava intelektualnog vlasništva angažirano je Njemačko društvo za tehničku suradnju (GTZ).

Osim Državnog zavoda, glavni partneri u projektu su ministarstva pravosuđa, financija, te poljoprivrede, Carinska uprava, Državni inspektorat, Državno odvjetništvo, te policija i Policijska akademija.

Pročitajte više