Carina RS otkrila lanac krijumčara smrznutog mesa

UPRAVA carine Republike Srpske, odnosno djelatnici njezina odjela za carinske istrage razotkrili su lanac krijumčara mesa, objavile su u utorak Nezavisne novine pozivajući se na razgovor s načelnikom carinske uprave RS Draganom Popovićem.

Sve je počelo kada je Sektor za suzbijanje krijumčarenja otkrio dvije pošiljke od ukupno 42 tone smrznutoga goveđeg mesa na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradiški. Prema Popoviću, pošiljka je stigla iz pravca Hrvatske, ali Hrvatska nije zemlja podrijetla nego je to zasad još uvijek nepoznata članica EU. Meso je bilo deklarirano kao smrznuti celer i s lažnom dokumentacijom upućeno u Federaciju BiH.

Popović pojašnjava da se u suradnji sa Carinskom službom Republike Hrvatske došlo do saznanja da se krijumčarenjem mesa u BiH bave određene osobe koje koriste fiktivna poduzeća. Do sada su razotkrivena četiri "uvoznika" - TR Komerc, MN Simić, Novus Cop i Andu Max, koji su u ovoj godini prokrijumčarili 19 pošiljki s oko 400 tona mesa i tako oštetili proračun RS za više od 800 tisuća konvertibilnih maraka (oko 400 tisuća Eura).

Kao špediteri ovih pošiljki pojavljuju se transportna poduzeća Sicom iz Zagreba i BB Transport te Pele promet iz Rame (Prozor). Zbog sumnje da se krijumčarenje mesa događalo već i prije, istraga se proširuje i na 2002. godinu. Dosada je, prema Popoviću, podneseno već 21 kaznena prijava protiv osoba umiješanih u lanac krijumčarenja smrznutog mesa iz zapadne Europe na ova područja.

Pročitajte više