Caritas: Za korisnike pomoći lani prikupljeno 188.000 eura

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski Caritas predstavio je tradicionalni nacionalni humanitarni program "Za 1000 radosti", kojim će u idućih godinu dana prikupljati pomoć za siromašne obitelji, a u protekloj je godini u tu svrhu prikupljeno 188.000 eura.

Program će su u idućih dvanaest mjeseci provoditi uz slogan "Na strani dobra", a namijenjen je prikupljanju novčanih i materijalnih sredstava za pomoć siromašnim obiteljima te reafirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti poput zajedništva, solidarnosti i uzajamna pomaganja, ističu iz Caritasa.

"Lani je prikupljeno 188.000 eura financijske i materijalne pomoći"

"Tijekom protekle godine za korisnike Caritasove pomoći prikupljeno je 188.000 eura financijske i materijalne pomoći, koja je bila distribuirana u sve dijelove Hrvatske.

Nalazimo se na početku mjeseca prosinca, pred došašće, u vremenu obilježenom kratkim danima, a duljim noćima, kad se svi nekako trudimo više svjetlosti unijeti u svoje živote", rekao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.

U sklopu programa, u ruke oko 450 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola stići će posebne narukvice koje akumuliraju svjetlo po danu da bi onda svijetlile u noći. Suradnja s osnovnim i srednjim školama samo je dio programa "Za 1000 radosti", dodao je fra Glavnik te pozvao tvrtke i društva da se također uključe.

Obitelji kojima Caritas pomaže preko svog humanitarnog programa

Voditeljica socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Ana Juratovac navela je nekoliko primjera obitelji kojima je Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomogao sredstvima spomenutog programa. 

"Radi se o obitelji samohrane majke s djetetom s invaliditetom, u sanaciji kuće oštećene uslijed požara, zatim nabavi slušnog aparata osobi znatno oštećena sluha koja živi u podstanarstvu kao i o obitelji koja živi u trošnoj drvenoj kući, kojoj je trebala pomoć za kupnju peći na drva i u opremanju stana", kazala je.

"Vidimo u društvu što znači samo znanje bez ljudskosti i empatije"

Viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti obrazovanja Mira Križanović naglasila je da se Caritasov program odlično uklapa u programe prevencije neprihvatljiva ponašanja koje potiče Ministarstvo te zahvalila volonterima, učiteljima i stručnim suradnicima u školama, koji potiču djecu da pokažu suosjećanje i empatiju s onim najslabijima u društvu, s najsiromašnijim obiteljima.

"Sami znamo i vidimo u društvu što znači samo znanje bez ljudskosti, bez empatije, bez suosjećanja prema drugima i bez razumijevanja kako je drugome. Odgojna dimenzija obrazovanja uvijek mora biti jednako važna kao i ova šturo obrazovna", poručila je.

Caritasov program omogućuje školama da dio prikupljenih sredstava same usmjere obiteljima u potrebi.

Pročitajte više