Čarteri između Kine i Tajvana za kinesku Novu godinu

Zrakoplovne vlasti Kine i Tajvana u subotu su se dogovorile oko čarterskih letova za kinesku Novu godinu, tzv. proljetne svetkovine, objavila je u subotu televizijska postaja Phoenix iz Hong Konga.

Letovi će početi 29. siječnja i trajat će do 20. veljače, prenosi ta televizija riječi dužnosnika koji su u kineskom teritoriju Makaa održali razgovore.

Dogovorena su 24 povratna leta između kineskih gradova Pekinga, Šangaja i Guangzhoua i tajvanskih Taipeija i Kaosiunga, dodaje se uz objašnjenje da će svi letovi ići preko Hong Konga.

Dvije strane zadnjih pedeset godina nemaju izravnih avionskih veza.

Tajvan i Kina razvijaju se odvojeno od 1949. kad su nakon građanskoga rata i dolaska komunista na vlast u Kini nacionalisti pobjegli na Tajvan.

Tajvan je zabranio zračni, pomorski i poštanski promet s Kinom zbog nacionalne sigurnosti, a Kina uporno poziva na ukidanje te zabrane kako bi se utro put "ponovnome ujedinjenju" s maticom zemljom.

Kina je tajvanskih zrakoplovnim tvrtkama 2003. dopustila 36 čarterskih letova u Šangaj za kinesku Novu godinu, uz obvezno simbolično slijetanje u Hong Kongu jer Tajvan ima zabranu izravnih letova u Kinu. U 2004. to je dopuštenje uskraćeno jer je službeni Taipei zabranio kineskim avioprijevoznicima da lete iz Tajvana.

Tajvan je prošli tjedan izrazio spremnost na razgovore o kineskom zahtjevu za čarterske letove. Jednotjedna proslava kineske Nove godine, ovaj puta godine pijetla, počinje 9. veljače.

(Hina) xvm ysb

Pročitajte više