Časnici HV-a predavat će predmet o Domovinskom ratu u osnovnim školama

PROJEKT udruge "Tigar" uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i veliku podršku zagrebačke gradske vlasti koju predvodi Milan Bandić od drugog polugodišta uvest će zagrebačkim osnovnoškolcima sat učenja o Domovinskom ratu.

Predavači će, tako, djeci pod satom povijesti, prirode i društva ili na satu razredne zajednice jednom mjesečno pričati o vojnim operacijama, bitkama i zločinima. Da stvar bude još bizarnija, novi učitelji bit će časnici hrvatske vojske.

Iako se povijest dosada predavala tek od petog razreda, djeca će o Domovinskom ratu slušati već od prvog. Iz ministarstva tvrde kako će program biti prilagođen njihovom uzrastu, dok je zagrebačka gradska uprava oduševljena uvođenjem nastave o novijoj hrvatskoj povijesti.

Još uvijek se ne zna kako će izgledati satovi učenja o Domovinskom ratu, ali doznaje se kako je u jednoj novozagrebačkoj školi već odražno pokusno predavanje. Za njega su novinari saznali slučajno, tijekom primanja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Uredu za branitelje Miodraga Deme.

"Najveći nam je problem pronalaženje eminentnih i elokventnih časnika, no nadamo se da ćemo do drugogo polugodišta sve potrebno ipak uskladiti. Škole o tome još ništa ne znaju, ali će na vrijeme saznati." - izjavio je Demo. Dodao je i kako je probni sat prošao odlično, a djeca su bila zapanjena.

"Svidjelo im se, te su pozorno pratili izlaganje." - kaže Demo. General Miljenko Crnjac primijetio je, pak, kako djeca ne znaju dovoljno o Domovinskom ratu, kao i da u udžbenicima nema datuma njegovog početka niti kraja.

"Ne znaju niti tko je Hrvatsku točno napao." - kazao je general novinaru Novog lista. Po riječima Petra Bojana, predsjednika udruge "Tigar", djeci će o ratu moći pričati isključivo umirovljeni i djelatni časnici koji su završili vojno učilište.

Uvođenje novog predmeta u Ministarstvu pripremanju već dvije godine, a njegovo uporište pronašli su u Zakonu o osnovnom školstvu, koji predviđa postojanje tzv. regionalnog ili zavičajnog kurikuluma.

Pročitajte više