Ceh frizera i kozmetičara: Radit ćemo na modernizaciji majstorskih ispita

Ilustracija: Unsplash

Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore (HOK) smatra kako je u cilju unapređenja struke nužno trogodišnje obrazovanje s više prakse i osiguranje ruku kao sredstva rada, izvijestili su iz HOK-a.

Napominju kako je na nedavno održanoj manifestaciji "Majstori ljepote 2024. - Dani frizera i kozmetičara HOK-a" na Zagrebačkom velesajmu Ceh frizera i kozmetičara održao panel na temu stanja u struci te predstavio zaključke koje će uputiti nadležnim tijelima. 

"Radit ćemo na modernizaciji majstorskih ispita"

Uz kontinuirane zahtjeve za poreznim rasterećenjem, članovi Ceha će, kako su kazali, raditi na modernizaciji majstorskih ispita, kao i na standardizaciji kako bi uvjeti polaganja ispita bili ujednačeni za sve polaznike majstorskih ispita.

Također, budući da na tržištu trenutno ne postoji polica osiguranja koja omogućuje osiguranje ruku frizera i kozmetičara kao sredstva rada Ceh frizera i kozmetičara inicirat će sastanak s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi kreirali ponudu police osiguranja prema potrebama struke.

Članovi Ceha zalažu se i da za poticaje za samozapošljavanje mogu aplicirati isključivo osobe koje s prijavljene kao nezaposlene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje minimalno šest mjeseci kako se poticaje ne bi zloupotrebljavalo, a vlasnike obrta, koji zbog navedenih poticaja gube zaposlenike, stavljalo u nepovoljniji položaj.

Trogodišnje obrazovanje s više praktičnog rada

Ceh će se također nastaviti zalagati za jedinstveni model obrazovanja za tri različita zanimanja - kozmetičar, frizer i pediker, što podrazumijeva trogodišnje obrazovanje s više praktičnog rada. Pritom smatraju da je za upis za navedena zanimanja potrebna provjera fine motorike učenika te će takav stav zauzeti i zastupati pri izradi kurikuluma za zanimanja iz sektora osobnih usluga.

Predsjednica Ceha frizera i kozmetičara HOK-a Martina Gregur je istaknula kako brojke potvrđuju da su rastuća snaga. U ovom trenutku, kako je navela, je 8.807 obrta u Cehu frizera i kozmetičara HOK-a, što je 42 posto više nego unatrag pet godina te deset posto više nego u proteklih godinu dana.

"Majstori frizeri su među prva tri zanimanja po broju položenih ispita"

"Među prva tri zanimanja po broju položenih ispita upravo su majstori frizeri", kazala je Gregur napominjući kako su u 2023. dobili 89 novih majstora frizera, kao i 18 novih majstora kozmetičara.

"Upravo na nama majstorima frizerima je obaveza da promoviramo majstorski ispit i njegove prednosti za nastavak karijere svakog frizera", poručila je Gregur.

Pročitajte više