ČELNICI RS S PREDSTAVNICIMA VENECIJANSKE KOMISIJE



Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić razgovarao je u srijedu u Banjoj Luci s pravnim stručnjacima Venecijanske komisije o mogućnostima promjene Ustava Bosne i Hercegovine postavivši u razgovorima pitanje poštivanja ljudskih prava s obzirom na ovlasti Visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

Nakon razgovora, Čavić (koji je i vršitelj dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke) je izjavio kako je ova stranka spremna sudjelovati u svim promjenama koje BiH vode u EU, a uvjet za to je izostajanje bilo kakve rasprave o izmjeni entitetskog uređenja BiH.

Venecijanska komisija ima zadaću nadzirati provedbu pravnoga aspekta Daytonskog sporazuma te zakonske i pravosudne reforme u BiH kako bi se osiguralo da su one na tragu zapadnih demokratskih standarda.

Čavić je nakon razgovora rekao da su predstavnicima Venecijanske komisije uručeni dokumenti koji, po njegovim riječima, sadrže dokaze o kršenju odredbi Konvencije o ljudskim pravima i slobodama od strane Visokog predstavnika. Konvencije su sadržane u Ustavu, a ratificarao ih je Parlament BiH 2002. godine.

On je pojasnio da je riječ o nekoliko stotina dokumenata i jednoj ekspertizi u kojima se ukazuje na to koje su to odredbe Konvencija koje je donošenjem svojih odluka prekršioVisoki predstavnik Paddy Ashdown, ponovivši prigovor koji bosanski Srbi od ranije upućuju visokom predstavniku da je ?preuzeo ulogu zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u BiH?.

Bosanski Srbi zapravo se protive ovlastima iz Bonna, koje visokom predstavniku daju pravo smjenjivanja izabranioh dužnosnika u BiH na svim razinama vlasti.

Zamjenik tajnika Venecijanske komisije (koja u BiH boravi na temelju rezolucije Parlamenta EU), Thomas Markt, iznio je stajalište po kojem bilo kakvim promjenama Ustava BiH mora prethoditi dogovor na temelju odredbi Daytonskoga sporazuma, te da se promjene Ustava ne mogu nametnuti ?izvana ili jedan entitet drugome?.

?Mi smatramo da postoji potreba za izmjenama Ustava jer u postojećem stanju BiH nije spremna u potpunosti sudjelovati u europskim integracijama?, precizirao je Markt i dodao da ?EU u BiH želi imati jednog sugovornika?.

?Taj sugovornik mora biti država BiH koja će biti u mogućnosti zastupa interese BiH i taj sugovornik mora biti spreman izvršavati međunarodne obveze na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine?, izjavio je zamjenik tajnika Venecijanske komisije Thomas Markt.

Stručnjaci ove komisije doputovali su u BiH početkom tjedna kako bi s predstavnicima vlasti u toj zemlji razgovarali o mogućim izmjenama Daytonskog ustava. Tijekom razgovora sa zastupnicima u parlamentu i BiH, vođenog u utorak u Sarajevu, oni su konstatirali kako unutar zemlje ne postoji suglasnost o nužnosti ustavnih promjena, jer se tome izričito protive predstavnici bosanskih Srba.

(Hina) xspod/xrm ybr

Pročitajte više