Čelnik republikanske većine morat će progurati sporazum o dugu u američkom Kongresu

Foto: EPA

Nakon teških pregovora o postizanju okvirnog dogovora s Bijelom kućom o ograničenju zaduživanja SAD-a, sljedeći izazov za predsjedatelja Zastupničkog doma Kevina McCarthyja je progurati ga kroz Zastupnički dom, gdje bi mu se mogli usprotiviti i tvrdokorni republikanci i progresivni demokrati.

Dok demokratski i republikanski pregovarači peglaju posljednje detalje sporazuma o suspenziji gornje granice duga savezne vlade od 31.4 trilijuna dolara u nadolazećim danima, McCarthy će možda biti prisiljen voditi neke prepirke iza kulisa.

Neuspjeh Kongresa da se pozabavi svojom samonametnutom gornjom granicom duga prije 5. lipnja mogao bi izazvati bankrot koji bi uzdrmao financijska tržišta i poslao Sjedinjene Države u duboku recesiju.

Republikanci se protivili McCarthyjevoj suradnji s Bijelom kućom

Republikanci kontroliraju Zastupnički dom s 222-213, dok demokrati kontroliraju Senat s 51-49. Ove margine znače da će umjerenjaci s obje strane morati podržati prijedlog zakona jer će svaki kompromis gotovo sigurno izgubiti potporu krajnje ljevice i krajnje desnice svake stranke.

Kako bi osvojio mjesto čelnika Zastupničkog doma, McCarthy je pristao omogućiti svakom pojedinom članu da pozove na glasanje o njegovu svrgavanju, što bi moglo dovesti do takvog koraka ako želi surađivati s demokratima. Nekoliko sati prije objave dogovora neki tvrdokorni republikanci protivili su se McCarthyjevoj suradnji s Bijelom kućom.

"Ako pregovarači predsjedatelja vrate u suštini čisto povećanje granice duga... toliko veliko da čak štiti Bidena od pitanja u predsjedničkim izborima..., to je rat", tvitao je zastupnik Dan Bishop, član Kluba slobode.

Dogovor čini upravo to, kažu izvori upućeni u njega: obustavlja gornju granicu duga do siječnja 2025., nakon predsjedničkih izbora u studenom 2024., u zamjenu za ograničenja potrošnje i rezove u vladinim programima.

Demokrati u oba doma rekli su da neće podržati nijedan dogovor koji ima dodatne radne zahtjeve

Bishop i drugi tvrdokorni republikanci oštro su kritizirali rane detalje dogovora koji sugeriraju da je Biden jučer uspješno odustao od nekoliko zahtjeva za smanjenje troškova, signalizirajući da bi McCarthy možda mogao imati problema s dobivanjem glasova.

Progresivni demokrati u oba doma rekli su da neće podržati nijedan dogovor koji ima dodatne radne zahtjeve. Ovaj ugovor, kažu izvori, dodaje ograničenja za pomoć u hrani za osobe u dobi od 50 do 54 godine.

Prema izvorima upoznatim s pregovorima, sporazum bi povećao potrošnju na vojsku i skrb za veterane i ograničio je za mnoge diskrecijske domaće programe, no oko toga će republikanci i demokrati morati idućih mjeseci pregovarati jer ih sporazum ne navodi.

McCarthy očekuje da će zakon biti danas napisan

Nekoliko agencija za kreditni rejting reklo je da je stavilo Sjedinjene Države na reviziju radi mogućeg sniženja rejtinga, što bi povećalo troškove zaduživanja i potkopalo njihov položaj kao okosnice globalnog financijskog sustava.

Potrebno je usuglasiti još neke detalje, ali McCarthy očekuje da će zakon biti napisan danas i da bi se u srijedu mogao naći na glasanju. 

Pročitajte više