Centar: Nismo znali za čovjeka u neljudskim uvjetima. Susjedi: Upozoravali smo ih

Foto: Index

61-GODIŠNJAK s invaliditetom koji je živio u Zagrebu bez struje i vode, okružen smećem i bez osnovnih uvjeta za život, odveden je iz svoje kuće, potvrdili su nam njegovi susjedi.

Osim što je fizički bolestan, susjedi navode da ima i psihičkih problema te da je u sve lošijem stanju. Oni su mu svakodnevno donosili hranu, a kažu i da su vidjeli štakore u njegovom dvorištu. Boje se za vlastito zdravlje, kao i za zdravlje svoje djece.

Muškarac se sada, kako nam kažu susjedi, nalazi u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan, a kasnije bi trebao biti smješten u udomiteljsku obitelj.

Upozoravamo da je snimka uznemirujućeg sadržaja

 

Centar: Nismo znali za njega dok nije objavljen tekst

Iz Centra za socijalnu skrb kažu da, prije nego je priča o nehumanim uvjetima u kojima živi muškarac objavljena u medijima, nisu znali za njegov slučaj te da nije bio u evidenciji Centra.

"Do trenutka obavijesti medija i građana imenovani nije bio korisnik Centra za socijalnu skrb niti smo imali saznanja o potrebi postupanja u odnosu na njega. Nakon zaprimanja obavijesti, ovaj Centar je pokrenuo postupak adekvatnog zbrinjavanja sukladno važećim zakonskim propisima, a nakon što smo pribavili neophodnu suglasnost gospodina Z.P.", odgovorili su nam danas iz Centra.

Međutim, Index je jučer razgovarao sa zaposlenicom Centra za socijalnu skrb Novi Zagreb. Ona nam je odbila odgovarati na pitanja, ali je potvrdila da su upoznati sa slučajem. "Ne mogu Vam objasniti situaciju, to je spis od kolegice koja sad nije tu", rekla nam je zaposlenica Centra.

Susjeda: Zvala sam Centar, socijalni radnik je galamio na mene

Da je Centar morao znati za uvjete u kojima živi muškarac, kaže i susjeda koja je ranije zvala Centar za socijalnu skrb na Vrapču. Kaže da je dobila socijalnog radnika koji je bio jako neljubazan i pitao ju zašto ga uopće zove kada 61-godišnjak ima skrbnicu.

"Bio je jako odrješit i galamio je, pitao me znam li koliko takvih slučajeva ima u Hrvatskoj. Rekla sam mu da ga zovem da se pronađe rješenje za mog susjeda te da mu mogu proslijediti sve podatke. Poručio mi je da mi nemamo što o tome razgovarati jer on ima skrbnicu. Rekla sam mu da skrbnica ne brine o njemu, na što mi je on kazao da oni to ne mogu utvrditi", kaže te dodaje da joj je čovjek rekao da se javi Centru za socijalnu skrb u Novom Zagrebu jer je njegovo boravište tamo prijavljeno.

Susjeda navodi da ne zna zašto mu je boravište prijavljeno u Novom Zagrebu jer je stan u tom dijelu grada u kojem je prije živio s obitelji prodan prije dosta godina.

"Kada sam nazvala Centar za socijalnu skrb u Novom Zagrebu, rekli su mi da oni tu ništa ne mogu učiniti jer on pripada Vrapču. Oprali su ruke od njega i jedni i drugi. Kao da nitko nije odgovoran. Nakon toga sam kontaktirala njegovu doktoricu. Ona mi je ispričala da skrbnica nije njegova nećakinja i da on zapravo nema više nikog od obitelji. Liječnica mi je rekla da se boji da ništa nećemo moći napraviti jer je skrbništvo skroz na njoj. Ona je kontaktirala pročelnicu gradskog Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom", rekla je susjeda.

Gradski ured: Obavijestili smo Centar

Proslijedila nam je odgovor koji je liječnici 5. srpnja došao iz Ureda pročelnice za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romane Galić. Rekli su da su o problemu njezinog pacijenta obavijestili Centar za socijalnu skrb Zagreb jer oni "nemaju mogućnosti niti nadležnosti postupiti na način dodjele skrbnika imenovanom, niti iznaći drugu mogućnost adekvatnog smještaja i primjerene skrbi, s obzirom na sve navedene okolnosti i težinu cjelokupne situacije".

To znači da je Gradski ured prije više od mjesec dana obavijestio Centar o slučaju 61-godišnjaka.

Gradskom uredu smo poslali dva upita o njihovoj ulozi u ovom slučaju, još uvijek nam nisu odgovorili.

Centar: On nema skrbnicu, rekao je da ga netko iskorištava

Iz Centra za socijalnu skrb danas pak poručuju da muškarac nema skrbnicu, ali spominju "treću osobu" koja je navodno iskorištavala 61-godišnjaka. Sve su, kažu, prijavili policiji.

"Napominjemo kako gospodinu Z. P. nije imenovan skrbnik, a sukladno odredbama Obiteljskog zakona, te kako je prema njegovim navodima njegova teška životna situacija posljedica iskorištavanja od strane treće osobe. Navedena saznanja proslijedili smo nadležnoj Policijskoj postaji radi daljnje obrade i utvrđivanja činjenica. Gospodinu će se i nadalje pružati sva potrebna pomoć u prevladavanju trenutnih poteškoća sukladno važećim propisima iz sustava socijalne skrbi", pišu iz Centra.

Susjedi spominju skrbnicu

Svi susjedi s kojima smo razgovarali spominju skrbnicu koja navodno živi u Novom Zagrebu, ali koja mjesecima nije posjetila 61-godišnjaka.

"Poznajemo ga godinama, otkada se doselio ovdje prije nekoliko godina. Majka mu je umrla prije otprilike godinu dana, a dok je ona bila živa, k njemu je dolazila njegova skrbnica. On ju zove nećakinjom, ali zapravo nisu u rodu. Njegova obiteljska liječnica s kojom sam razgovarala, i koja ga poznaje godinama, rekla mi je da on nema obitelji nakon smrti majke te da mu skrbnica nije prava nećakinja. Nakon smrti majke je vidno propao", navodi susjeda koja je 61-godišnjem invalidu često donosila hranu.

Index je pokušao stupiti u kontakt sa ženom koju susjedi nazivaju skrbnicom, ali ona nije odgovarala na pozive.

Susjeda: Zvali smo skrbnicu, molili ju da dođe

Susjeda kaže i da je u više navrata kontaktirala ženu za koju su susjedi smatrali da je skrbnica 61-godišnjeg muškarca.

"Više puta sam ju zvala, prestala mi se javljati. Slala sam joj poruke, ali nije urodilo plodom. On ju je na Božić čekao cijeli dan, ona se nije pojavila. Mislim da skrbnica živi u Zagrebu. Molila sam ju da dođe jer je on u zaista lošem stanju. Svi susjedi mu žele pomoći", rekla je.

Drugi susjed s kojim smo razgovarali kaže da su "skrbnicu" posljednji put vidjeli još prije godinu dana, dok je 61-godišnjakova majka još uvijek bila živa.

"Da mu netko od nas nije nosio jesti, on bi doslovno umro. Što bi jeo, travu? On ne može ni skupljati boce kako to rade beskućnici. To je kao da imate dijete od 61 godinu", rekao nam je susjed Zvonimir.

Policija dolazila u kuću, ne žele reći što su napravili

Susjedi su više puta pozvali policiju, zadnji put jučer. Prošli tjedan je u kući bila i ekipa Hitne pomoći. Kako nam kažu susjedi, policija je došla na intervenciju, ali nikad se ništa nije promijenilo.

Susjeda kaže da je jedan od policajaca navodno povratio nakon što je ušao u kuću prepunu smeća.

Jedan od susjeda koji je muškarcu donosio hranu ga je jučer pronašao na podu, okruženog smećem. Pozvao je policiju. Policajci su, kaže, 61-godišnjaka podigli s poda, smjestili ga na stolicu ispred kuće te otišli.

Policiji smo poslali više upita o ovom slučaju. Pitali smo ih što se događalo nakon što bi policajci došli u kuću 61-godišnjaka i jesu li nekom javili u kakvim uvjetima živi. Još uvijek nam nisu odgovorili.

Pročitajte više