CEREMONIJA ZA ARAFATA U ČETVRTAK U BAZI VILLACOUBLAY

Službena ceremonija u čast Jasera Arafata organizirat će se u četvrtak u 17 sati u vojnoj bazi Villacoublay, blizu Pariza, u prisustvu francuskog premijera JeanPierrea Raffarina i članova palestinskog izaslanstva, prije odlaska posmrtnih ostataka u Kairo, potvrđeno je iz vojnih izvora.

Helikopter bi trebao osigurati prijenos Arafatovih ostataka iz bolnice Percy u pariškom predgrađu Clamart, gdje je palestinski čelnik umro u noći sa srijede na četvrtak, do vojne baze.

Ceremonija će trajati četrdesetak minuta a sadržavat će odavanje počasti, himne i glazbu.

Osim premijera, prisutni će biti ministar vanjskih poslova Michel Barnier, koji će predstavljati Francusku u petak na sprovodu u Kairu, predstavnici palestinskog izaslanstva, veleposlanici, kao i predstavnici drugih francuskih i inozemnih civilnih i vojnih institucija.

Bivši predsjednik Valery Giscard d'Estaing, čiji je šef diplomacije bio prvi zapadni dužnosnik koji se susreo s Jaserom Arafatom 1974. godine, također bi mogao doći na tu ceremoniju odavanja počasti.

Po završetku ceremonije, posmrtni ostaci Jasera Arafata napustit će Villacoublay za Kairo, u Airbusu A-319 francuskih zračnih snaga.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, koji je došao "odati posljednju počast" Jaseru Arafatu u vojnoj bolnici Percy, izjavio je u četvrtak da će Francuska nastaviti "neumorno raditi na miru i sigurnosti na Bliskom istoku poštujući, jasno, prava palestinskog i izraelskog naroda".

Pristigao u Clamart malo iza 12 sati Chirac se zadržao ispred posmrtnih ostataka palestinskog vođe 25 minuta. Potom je dao kratku izjavu ispred prostorije gdje počiva pokojnik.

S Arafatom "nestaje hrabar čovjek, čovjek od uvjerenja koji je tijekom 40 godina utjelovljavao borbu Palestinaca za priznavanje njihovih nacionalnih prava", kazao je francuski predsjednik.

Pročitajte više