Čermakov Crodux ORaH-u Mirele Holy donirao 150.000 kuna

Foto: FAH, Orah.hr

IVAN ČERMAK, umirovljeni hrvatski general i vlasnik Croduxa najveći je donator kampanje Mirele Holy i njenog ORaH-a. U izvješću o primljenim donacijama u razdoblju od 14. do 30. listopada vidljivo je kako su Crodux derivati dva stranci ORaH donirali 100.000 kuna dok ih je Crodux plin darivao s 50.000 kuna.


Njegova tvrtka Crodux bavi se maloprodajom i veleprodajom naftnih derivata i plinova na području Republike Hrvatske, a Holy je pak predložila Rezoluciju protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu koja je izglasana na 22. vijeću Europske zelene stranke održanom u Zagrebu. Ta je rezolucija prijedlog ORaH-a i talijanske stranke Federacija zelenih.

Čermak protiv eksploatacije nafte iz Jadrana, ali ne i plina

Čermak je pak poznat kao veliki protivnik bušenja nafte u Jadranu, ali se zalaže za eksploataciju plina.

"Naftaš sam, ali nikada ne bih dozvolio bušenje Jadrana u potrazi i eksploataciji nafte. Jadran je malo i zatvoreno more, imamo jednu od najljepših obala i mora na svijetu i svaka bi katastrofa bila pogubna za naš turizam. Imate kopno, bušite njega, a ne more", izjavio je Čermak u veljači ove godine.

Holy: Iznenadila nas je donacija

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a za Index je kratko prokomentirala ovu donaciju.

"Iznenadila nas je ova donacija, ali ja se ne bavim financijama", rekla je Holy.

Na pitanje kako gleda na to da se Čermak zalaže za eksploataciju plina iz Jadrana samo je rekla da se i oni isto zalažu za to.

"I mi smo protiv eksploatacije nafte, ali ne i plina", kratko je rekla Holy.

Upit da prokomentiraju odluku o svojoj donaciji ORaH-u uputili smo i Croduxu te čekamo odgovor.

Pročitajte više