Čermakovim odvjetnicima omogućeno podnošenje žalbe na odluku o isključenju sa suđenja

RASPRAVNO vijeće Međunarodnog suda u Haagu odobrilo je u petak odvjetnicima generala Ivana Čermaka, Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković-Glumac, podnošenje žalbe na odluku o njihovu isključenju iz predmeta Gotovina, Čermak i Markač.

Odluka o isključenju donesena je ne temelju stava da su Prodanović i Sloković-Glumac, koji u Hrvatskoj zastupaju generala Rahima Ademija - potencijalnog svjedoka na suđenju Čermaku, u sukobu interesa.

Ipak, ovaj potez Raspravnog vijeća ne prejudicira konačnu odluku o tome hoće li Čermakovi odvjetnici biti u mogućnosti zastupati svog klijenta na suđenju u Haagu.

"Potrebno nam je dati pravo na žalbu. Iz razloga pravičnosti sud je odlučio da nam dozvoli podnošenje žalbe. To nažalost ne prejudicira konačni ishod koji je i dalje potpuno neizvjestan. Mi imamo svoje argumente koji će se u većoj mjeri oslanjati na argumente suca Oriea koji je svoje mišljenje izdvojio u prošloj odluci. Mi ćemo u tom pravcu uložit svoju žalbu za koju imamo rok od 7 dana, a onda ćemo vidjet što će Žalbeno vijeće odlučiti." - pojasnila je Sloković-Glumac.

Rok na podnošenje žalbe počinje teći u subotu, a završava se idućeg petka.

Sloković-Glumac se nada da će Žalbeno vijeće usvojiti žalbu u kojoj će iznijeti svoje argumente u prilog zastupanja generala Čermaka, međutim ponavlja kako današnji potez Raspravnog vijeća ne prejudicira konačnu odluku o žalbi.

Odobrenje podnošenja žalbe dobro je za generala Ivana Čermaka koji se nekoliko tjedana uoči ranije zakazanog roka za početak suđenja (7. svibnja) našao bez svog tima obrane, čime je ozbiljno ugrožen status pravičnosti i jednakosti optuženika pred sudom.

Naime, Čermakovi odvjetnici godinama su radili na pripremanju svoga branjenika za haško suđenje, da bi prije nekoliko tjedana Sud zaključio kako se nalaze u potencijalnom sukobu interesa te da bi inzistirao na njihovom isključenju sa suđenja.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više