Češka i nakon tri mjeseca bez vlade, socijaldemokrati napuštaju pregovore

Foto: Hina/EPA
 
ČEŠKA Socijaldemokratska stranka (ČSSD) spremna je napustiti pregovore s premijerom Andrejem Babišom o formiranju nove češke vlade nakon što su odbijeni njihovi prijedlozi o podjeli ministarstava, objavio je predsjednik stranke Jan Hamaček jučer kasno navečer.
 
Hamaček je rekao novinarima kako će stranačkom vodstvu koje se sastaje danas predložiti napuštanje pregovora s Babiševom strankom ANO (Akcija nezadovoljnih građana).
 
ANO je relativni pobjednik izbora održanih u listopadu, no nema većinu u parlamentu u kojemu je njegova vlada izgubila povjerenje u siječnju. Babiš je milijarder koji je suočen s kaznenom prijavom za navodnu pronevjeru poticaja EU-a prije desetak godina vrijednih dva milijuna eura. On niječe svaku odgovornost.
 
Babiš ima rok do lipnja za formiranje vlade
 
Predsjednik Miloš Zeman dao je Babišu rok do lipnja da stvori održivu vladu koja bi, nakon odustanka ČSSD-a, mogla ovisiti i Komunističkoj stranci za većinu u parlamentu.
 
Komunisti su objavili kako bi mogli poduprijeti koaliciju ANO-a i ČSSD-a "izvana", iako su postavili neke zahtjeve vezane uz ministarska imenovanja.
 
Stranke odbijaju surađivati s vladom dok je vodi Babiš
 
Nakon propasti pregovora ANO-a i ČSSD-a jučer, Komunistička stranka poručila je da je na Zemanu i Babišu da odluče što je sljedeće.
 
Druge stranke odbile su surađivati s vladom ANO-a dok je vodi Babiš.
 
ANO može tražiti potporu Komunista i ultradesne antieuropske stranke Slobode i izravne demokracije (SPD) za manjinsku vladu.

Pročitajte više