Češka specijalna služba: Razotkrili smo rusku špijunsku mrežu

Foto: EPA

ČEŠKE specijalne službe objavile su da su razotkrile rusku špijunsku mrežu nakon što im je dan ranije proruski i prokineski raspoložen predsjednik Miloš Zeman predbacio da su nedjelotvorne.

Agencija BIS je upozorila početkom tjedna da su ruski i kineski diplomati ove godine intenzivirali svoje obavještajne aktivnosti u Češkoj. 

Predsjednik Zeman je u četvrtak reagirao i rekao da je izvješće BIS-a "nerazumljivo" i da su njihovi agenti "čangrizavci" koji nisu identificirali nijednog pravog ruskog ili kineskog špijuna.

Razotkrivanje špijunske mreže

Šef BIS-a Michal Koudelka ga je u petak podsjetio da je ranije tijekom godine izvijestio da su te službe "razotkrile rusku špijunsku mrežu koja djeluje na našem teritoriju i paralizirale njezine aktivnosti".

"Tijekom posljednjih pet godina spriječili smo više desetaka članova ruskih i kineskih obavještajnih službi da nastave s aktivnostima", dodao je u priopćenju.

Prema izvješću BIS-a objavljenom početkom tjedna, ruski agenti koji imaju diplomatsku zaštitu, koriste važnost veleposlanstva njihove zemlje u Pragu, dok kineski agenti imaju gotovo neograničena sredstva za kupovinu prava na intelektualno vlasništvo.

Nije prvi slučaj

Isti dokument pripisuje ruskoj obavještajnoj službi GRU informatički napad 2016. na češko ministarstvo vanjskih poslova.

Ovo nije prvi slučaj sukoba BIS-a i Zemana. Zeman, koji je ponovo izabran na drugi petogodišnji mandat u siječnju 2018., dva puta je bez obrazloženja odbio promaknuti Koudelku, zadnji put u listopadu 2018. 

Češka se 1999. pridružila NATO-u, a 2004. Europskoj uniji.

Pročitajte više