Češki senator stao u obranu Hrvatice otpuštene s praškog Radija Slobodna Europa

ČEŠKI senator Jaromir Stetina oštrim je pismom, poslanim Odboru za vanjskopolitičke odnose američkoga Senata, od američkih kolega senatora zatražio da zaustave diskriminacijsku politiku koju vodstvo američke radijske postaje Radio Slobodna Europa (RFE) vodi prema zaposlenicima koji dolaze iz trećih zemalja.

Stetina je ovim pismom, koje je danas objavio portal CroatianTimes.com, stao na stranu Hrvatice Snježane Pelivan, koja od 1995. godine živi i radi u Pragu, a kao marketinški menadžer radila je na praškoj podružnici RFE-a sve do lipnja 2005. godine, kada je, kako naglašava češki senator, dobila otkaz bez posebnog objašnjenja i odštete.

Senator u pismu upozorava na neprihvatljivu činjenicu da su zaposleni na praškoj radiopostaji RFE podijeljeni u tri kategorije. Jednu od njih čine američki državljani, koji su zaštićeni na temelju odluka Federalnog povjerenstva za jednakopravno zapošljavanje SAD-a, u drugoj kategoriji su zaposleni češki državljani, koje štiti češki zakon o zapošljavanju, a u trećoj skupini su zaposlenici koji dolaze iz trećih zemalja i koji nemaju nikakva prava, niti su zaštićeni bilo kojom zakonskom odredbom.

RFE vodi diskriminacijsku politiku prema zaposlenima iz trećih zemalja

Pri zapošljavanju osoba iz trećih zemalja RFE koristi ugovor koji u startu oduzima pravo zaposleniku na zaštitu čak i pred redovnim češkim sudskim instancama, te radijskoj postaji omogućava da ih otpusti u svakom trenutku bez objašnjenja i bilo kakvih obveza prema zaposlenicima.

Snježana Pelivan i njezina kolegica iz Armenije Anna Karapetian, koja se našla u istoj situaciji, odbile su novac ponuđen u zamjenu za šutnju te su slučaj prijavile sudu.

Bio je to prvi slučaj da su trostruka diskriminacijska mjerila koje postaja RFE koristi prema svojim zaposlenicima izašla u javnost, a Snježana Pelivan je, optuživši Češku kao zemlju domaćina da tolerira kršenje europske Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, slučaj predala Međunarodnom sudu u Strasbourgu.

Stetina: RFE na nepošten, nizak i ciničan način iskorištava svoje zaposlene

Senator Stetina u svojem oštrom pismu navodi kako je Radio Slobodna Europa uvijek dobrodošao u toj zemlji, no da Češka nikako ne zaslužuje plaćati cijenu zbog svoje dobrohotnosti prema radiopostaji koja "pravnim trikovima i prijevarama na nepošten, nizak, ciničan i nepristojan način pun hipokrizije do krajnjih granica eksploatira tužnu činjenicu da velik broj visokoobrazovanih stručnjaka dolazi iz redova političkih disidenata, izbjeglica i nezaštićenih osoba bez državljanstva, te da im opstanak često u potpunosti ovisi o radu na toj radiopostaji".

Pritom se, upozorava Stetina, na vrlo nizak način iskorištava i činjenica da te osobe, zbog svojeg nezavidnog položaja, ne mogu sebi priuštiti rizik da protestiraju zbog izgubljenih ili narušenih prava.

Stetina je od američkih senatora zatražio da utječu na zaustavljanje takve štetne diskriminacijske politike zapošljavanja državljana trećih zemalja, te ih pozvao da upravi RFE-a preporuče da se mirno, izvansudski nagode sa Snježanom Pelivan i Annom Karapetian.

Pročitajte više