Četiri hrvatska branitelja optužena za ratni zločin na pakračkom području započela štrajk glađu

ČETVORICA hrvatskih branitelja s pakračkog područja, koje se tereti za ratni zločin nad srpskim civilima, jutros su u zatvoru u Požegi započela štrajk glađu, javlja Večernji list.

Riječ je o Željku Tutiću, Tomislavu Polettu, Anti Iveziću i Pavli Vancašu, koje se optužnicom, kao izvršitelje, tereti za mučenje i ubojstvo 17 srpskih civila. Uz njih su, po zapovjednoj odgovornosti, optuženi i Damir Kufner te Davor Šimić.

> Podignuta optužnica protiv šest hrvatskih vojnika zbog ratnih zločina protiv cvilnog stanovništva

Podsjetimo, u optužnici se navodi kako su u studenom i prosincu 1991. godine te do veljače 1992. godine, tijekom obrane šireg područja Pakraca od oružanih napada paravojnih formacija pobunjenog dijela srpskog stanovništva i pridružene tzv. Jugoslavenske narodne armije, u prostorijama ribarske kolibe u mjestu Ribnjaci (Marino Selo) počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tutiću, Polettu, Iveziću i Vancašu se na teret stavlja da su kao pripadnici voda Vojne policije, u više navrata tijekom navedenog razdoblja te u različitim okolnostima i u različite dane, mučili, psihički i fizički zlostavljali točno poimence istaknute zatočene civile, kažnjavajući ih tjelesno sve do usmrćenja.

I.M.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više