Četiri kandidata za novog šefa splitskog SDP-a, Kotur prikupio najviše potpisa

Foto: Press

KAKO smo već najavili, četiri su kandidata za novog predsjednika splitskog SDP-a. Danas je zaključena predaja kandidatura. Goran Kotur prikupio je najviše potpisa, čak 326, što predstavlja 60 posto reducirane organizacije splitskog SDP-a koja je u svibnju 2016. godine raspuštena pa je povjerenik Darko Parić, kasnije i predsjednik, odlučivao o povratku raspuštenog članstva.

Parića više nema u trci za šefa partije u Splitu, njegovu struju predstavljat će Stiven Vladislavić, koji mu je uz Kotura bio potpredsjednik, dok ih nedavno nije raspustio Davor Bernardić. Vladislavić je predao kandidaturu sa 105 potpisa. 

73 potpisa prikupio je Zoran Barac, direktor Parkova i nasada, koji se imao želju kandidirati za gradonačelnika, no stvar je pukla kada je svoje protivljenje izrazio bivši gradonačelnik Ivo Baldasar. Tada, istina, već nije bio u SDP-u, no ipak je kao gradonačelnik bio nadređen Barcu kao direktoru gradske komunalne firme. Bilo je, dakle, ili izbori ili fotelja, a Barac se pragmatično odlučio za komforniji izbor.

Tu je i odvjetnik Ivan Čizmić, koji predstavlja struju Marina Jurjevića i predsjednika Bernardića. On je priložio 68 potpisa, ali je i prvi predao svoju kandidaturu.

Kotur: Teško breme Ive Baldasara

Sudeći prema potpisima, Kotur uživa daleko najveću potporu članstva. Pitanje je, međutim, hoće li to biti dovoljno da stvar riješi već u prvom krugu. Večeras su nam svoje izjave poslali Kotur i Vladislavić, Čizmić je to učinio kada je predao kandidaturu. Barac se, pak, nije oglasio.

Zanimljivo je da i Kotur i Vladislavić spominju svog bivšeg šefa Ivu Baldasara, i to ne u najboljem kontekstu, što je donekle i razumljivo budući da im je rejting spustio na mizerna tri vijećnika. SDP je u Splitu trenutno naslabija politička opcija u Gradskom vijeću. A prije četiri godine dobili su izbore.  

"Zalažem se za jedinstvo kroz zajednički rad kako bismo doveli SDP u ozbiljnu konkurenciju za pobjedu u Splitu. Skinut ćemo teško breme ostalo iz mandata bivšeg gradonačelnika Ive Baldasara. Prihvatit ćemo odgovornost za negativnosti te učiniti sve da se greške isprave, a blamaža ne ponovi. Uz afirmaciju naših vrijednosti, bavit ćemo se, daleko više nego dosad, životnim temama i kao aktivna oporba imati jasan socijaldemokratski stav o svim pitanjima. Rezultati će se vidjeti već na kotarskim izborima za pola godine kada SDP mora i može pobijediti u gradskim kotarevima u kojima je najjača stranka na parlamentarnim izborima. Novi početak je pred nama", dosta je optimističan Kotur.

Vladislavić: Ne ponovilo se

"Kandidiram se zbog članova koji se iz dišpeta ne žele odreći emocije prema SDP-u i socijaldemokraciji, zbog članova koji su pali u stanje ravnodušnosti na sve negativne pojave u gradu i državi i zbog svih onih koji žive SDP i za SDP. Protekla vremena su bila burna i ne ponovila se nikada. Želim vratiti prijateljstvo među članove, emociju prema socijaldemokratskim vrijednostima, dati istinsku priliku svakom članu u kreiranju politike stranke i u timskom ozračju voditi takav SDP Split. Jedino takav SDP, drugarski i s emocijom, koji preferira znanje i prepoznaje potencijale mladih ljudi, postat će lider na lokalnoj političkoj sceni. Emocijom i znanjem, uvjeren u pobjedu na predstojećim izborima", poručio je Vladislavić.

 

Pročitajte više