Četiri mjeseca nakon izbora Federacija BiH još bez nove vlade

PARLAMENT Federacije Bosne i Hercegovine odgodio je u petak raspravu o imenovanju nove vlade tog entiteta jer Ured visokog predstavnika (OHR) nije dao suglasnost nužnu za imenovanje predloženih ministara.

Sjednica Zastupničkog doma federalnog parlamenta sazvana je na inzistiranje Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koje čine okosnicu vladajuće većine s ciljem da ovo tijelo i formalno potvrdi imenovanje vlade za čijeg je predsjednika još prije dva mjeseca SDA predložila Ahmeta Hadžipašića.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Muhamed Ibrahimović nakon višesatne odgode početka zasjedanja mogao je međutim samo pročitati pismo predsjednika Federacije BiH Nike Loznačića kojim je izvijestio parlament da se ´nisu stekli uvjeti´ za izbor nove vlade.

Lozančić je zastupnicima poručio kako OHR nije dao suglasnost potrebnu za imenovanje ministara dodavši pri tom kako ´mnogo čudnih okolnosti´ prati ovaj proces provjere predloženih kandidata.

Predsjednik Federacije BiH posredno je optužio međunarodnu zajednicu da ´zakulisnim igrama´ pokušava spriječiti stranke koje su dobile većinu na izborima da i formalno preuzmu vlast.

Neslužbena je informacija kako OHR nije dao suglasnost za kandidata za ministra obrane te financija. Sukladno međustranačkom dogovoru, obje dužnosti trebali bi obnašati kandidati HDZ-a.

Stranka demokratske akcije (SDA) također se pridružila optužbama što ih je na račun međunarodne zajednice iznio njezin koalicijski partner.

Sa sjednice Predsjedništva SDA u četvrtak navečer je objavljeno priopćenje u kojemu se međunarodnu zajednicu optužuje za zloporabu sustava provjere kandidata za ministarske dužnosti oslanjajući se, navodno, na dossiere o pojedinim osobama što ih je sačinila federalna tajna služba FOSS u vrijeme dok je na njezinu čelu bio Munir Alibabić kojega se optužuje da je bio blizak Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Potpredsjednica SDA Seada Palavrić kao primjer u petak je navela činjenicu da OHR nije odobrio postavljenje stanovitog Halida Ganije na dužnost ministra policije Sarajevske županije.

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić kazao je kako SDA ima pravo na svoje mišljenje o svemu pa i o ovom pitanju istaknuvši pri tom kako se provjere kandidata obavljaju oslanjanjem na različite izvore.

Potencijalni ministri na svim razinama vlasti moraju imati čistu ratnu prošlost, ne smiju imati kazneni dossier niti smiju biti reistrirani kao osobe koje su u prošlosti ometale provedbu Daytonskog sporazuma.

Pročitajte više