Četiri muškarca osuđena za neuspjeli teroristički napad u Njemačkoj



SUD u njemačkom gradu Düsseldorfu izrekao je visoke kazne za pokušaj terorističkog napada četvorici potencijalnih terorista poznatih pod imenom "grupa iz Sauerlanda". Vođe grupe, Nijemci Fritz Gelowicz i Daniel Schneider, osuđeni su na 12 godina zatvora. Treći član, Turčin Adem Yilmaz, osuđen je na 11, a pomoćnik trojice, Turčin s njemačkim državljanstvom Attila Selek, na pet godina.

Četvorica su ranije priznala da su 2007. godine namjeravala autobombama napadati američke vojnike u Njemačkoj, a napadi bi bili čak i smrtonosniji od onih u Londonu i Madridu.

U skladu s traženjem državnog odvjetništva

Sudac Ottmar Breidling opravdao je visoke kazne činjenicom da je grupa predstavljala "nesvakidašnju prijetnju", a četiri potencijalna terorista bila su spremna "zbog zaslijepljenosti" ubijati sve "nevjernike". Presuda je u skladu sa željama državnog odvjetništva, koje je tražilo 13 godina kazne za Schneidera, 12 i pol za Gelowitcza, 11 i pol za Gilmaza te pet za Seleka.

Interes javnosti za presudom bio je ogroman, u sudnicu se natisnulo toliko novinara da je presuda izrečena sa sat vremena zakašnjenja. Optuženici su priznali da su namjeravali napadati vojarne, diskoklubove i zračne luke u kojima bi našli njemačke i američke vojnike, a cilj im je bio natjerati njemačku vojsku na povlačenje iz Afganistana.

Uhićeni u spektakularnoj akciji

Ovo je najveći sudski postupak protiv optuženika za terorizam od procesa protiv RAF-a u 80-im godinama prošlog stoljeća. Trojica osumnjičenika uhićena su u spektakularnoj akciji u gradu Medebachu u regiji Sauerland. Kad su policajci upali u vikendicu u kojoj se se trojica skrivala, pronašli su velike količine eksploziva kućne izrade. Četvrti osumnjičeni, Attila Selek, uhićen je nešto kasnije u Turskoj.

Sudski postupak trajao je 10 mjeseci, a uspio je tako brzo završiti zato što su svi osumnjičenici dali detaljna priznanja o svemu što su učinili i namjeravali učiniti, a većina njih se i pokajala zbog pokušaja terorističkih napada.

Pročitajte više