Četiri nobelovca gostuju na splitskome Medicinskom fakultetu

Richard Roberts Foto: Epa

ČETVORICA dobitnika Nobelove nagrade dva dana gostuju na Medicinskom fakultetu u Splitu na Nobel Daysu, tijekom kojeg održavaju predavanja o svojim revolucionarnim otkrićima i sudjeluju na moderiranoj panel raspravi Nobel Talku.

Riječ je o biokemičaru Richardu Robertsu, koji je Nobelovu nagradu za medicinu dobio 1993. godine, zatim o biofizičaru Joachimu Franku, nagrađenom za kemiju 2017., fizičaru Georgu Bednorzu, koji je dobio nagradu za fiziku 1986. godine, te o Haraldu zur Hausenu, koji je Nobelovu nagradu dobio iz područja fiziologije ili medicine 2008. godine.  

Organizator dvodnevnog predavanja Dragan Primorac je istaknuo kako ne zna nijednu europsku instituciju koja je u posljednja tri mjeseca ugostila osam dobitnika Nobelove nagrade.

Podsjetio je da su prije dva i pol mjeseca četiri dobitnika Nobelove nagrade bili u Splitu na jednom od najvećih svjetskih događaja o personaliziranoj medicini, a sada su četiri dobitnika Nobelove nagrade ponovno u Splitu, i to na Medicinskom fakultetu.

”Pokazuje golemi potencijal hrvatske znanosti”

Istaknuo je kako to pokazuje istinu o Hrvatskoj, i to onoj koju svi sanjaju te golemi potencijal hrvatske znanosti koji je, kako je ocijenio, prikriven.

"Nobelovac Harald zur Hausen je napravio rezultat koji je promijenio medicinu koju poznajemo danas jer je pokazao da je prvi put papiloma virus odgovoran za nastanak karcinoma cerviksa maternice. Nobelovci Joachim Frank i Georg Bednorz su govorili o promjenama na molekularnoj razini. Cijeli koncept ovog događaja je potpuna otvorenost i besplatnost, a jedinstven je i po tome što sudionici nobelovcima mogu postavljati pitanja", rekao je Primorac.

Izvrsnost kao glavni kriterij

Da je danas veliki dan za Hrvatsku, a ne samo za Split, istaknuo je i dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Zoran Đogaš, koji je podsjetio da je inicijativa potekla od fakulteta, studenata, sveučilišta i znanstvenika Dragana Primorca.

 "Ovo je dragocjeno iskustvo za naše studente, ali i za svakoga od nas. To se uklapa u našu ideju i misao vodilju, a to je da se mi, pogotovo u Splitu, mjestu koji nije centar države, moramo voditi izvrsnošću kao glavnim kriterijem. Izvrsnost u svemu što radimo, u nastavi, ali i u znanosti. Naš fakultet raste jer imamo znanost i izvrsnost u znanosti kao važne kriterije", rekao je Đogaš.

Nobel Days se nastavlja posebnim predavanjem u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju, kada će Harald zur Hausen govoriti o povezanosti HPV-a i karcinoma vrata maternice.

Pročitajte više