Četiri žene sletjele u Miljacku i umrle. Objavljena imena, proglašen dan žalosti

VLADA Kantona Sarajevo je jutros na izvanrednoj sjednici usvojila odluku o danu žalosti koji će se podudarati s danom sprovoda i dženaze četiri stradale zaposlenice Osnovne škole "Kovačići", a to je utorak, 16. travnja.

Na izvanrednoj sjednici vladala je mučna atmosfera zbog tragedije, a posebno je potresena bila ministrica obrazovanja, nauke i mladih Zineta Bogunić, javlja Klix.ba. "Ovo je težak gubitak za obrazovnu zajednicu", kazala je jedva susprežući suze.

Dan žalosti podrazumijeva isticanje zastave Kantona Sarajevo na pola koplja, minutu šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanje komemorativnih sjednica, upisivanje u knjigu žalosti, kao i druge načine izražavanja žalosti.

Podsjetimo, jučer su četiri žene poginule na cesti Sarajevo - Pale kada je automobil u kojem su se nalazile sletio u provaliju u kanjonu Miljacke. Četiri žene, sve zaposlenice iste škole, vraćale su se sa sprovoda bivše kolegice.

Satima su trajali pokušaji civilne zaštite da dođu do automobila te izvuku tijela nastradalih žena jer se nesreća dogodila na nepristupačnu terenu na kojemu je kanjon Miljacke veoma dubok.

Uzrok tragedije još nije poznat.

Poginule su Merima Balkić, Lejla Sadiković, Almina Ćorović i Mina Kadrić.

"Molila sam Boga samo da nije Merima"

Prijatelji i poznanici zaposlenica škole su u šoku. Na društvenim mrežama mnogi od njih su se oglasili.

"Prije dosta godina, upoznala sam Merimu. Studentski dom Nedžarići. Ona i njena cimerka Selma su bile tad dva najnasmijanija i najpozitivnija lika u domu. Tu je bio i Faruk, Selmin momak, čitaonica i druženje ispred nje. A njih dvije nerazdvojne, od vrtića. Krajiške. Prvo je otišla Selma, nakon teške bolesti. Svake godine u isto vrijeme u dnevnim novinama sjećali su je se Faruk i Merima. Danas je otišla i Merima. Molila sam Boga, kada sam čula vijest da su pitanju uposlenice OŠ Kovačići, samo da nije ona. Ne znam kad sam zaplakala za nekim, za njom plačem cijeli dan", napisala je Merimina prijateljica Amra Hodžić Ličina, koju je prenio Predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro. 

Stručnjak: Nesreće se događaju na istom mjestu, nitko ne reagira

Vještak prometne struke i stručnjak za cestovni promet Ševal Kovačević u razgovoru za Klix.ba je kazao da već četiri godine upozorava na katastrofalnu situaciju na cestama širom BiH.

"Pored umjetnih jezera, rudničkih iskopina i rijeka, gdje vozilo može skrenuti, mora biti urađen grudobran od zemlje ili zaštitna ograda ili zasađena živica, zavisno od konfiguracije terena. Nemoguće je da bude četiri, pet nesreća u posljednjih godinu, dvije na istom mjestu i da nitko ne reagira", mišljenja je Kovačević.

"Po Zakonu o sigurnosti u prometu, onaj tko održava ceste, mora 24 sata držati sigurnim put za sudionike u prometu. Ako ima poremećaja, onda se mora obavijestiti sve sudionike. Trebalo je napraviti veliki displej na ovom dijelu ceste prema Sarajevu, gdje se može smanjivati brzina i postaviti upozorenja. Zar nisu mogli postaviti taj displej i daljinskim upravljačem iz nekog centra upozoravati vozače na stanje na cesti. Zar nisu mogli, na tom opasnom dijelu ceste, posuti abrazivni materijal kako bi se smanjila skliskost?" zapitao se.

Kovačević smatra da se u BiH ne zna upravljati prometom, ali da se od njega jako puno uzima i da neki veoma dobro žive.

"Ministarstva, uredi za ceste i radne zajednice gotovo ništa ne rade na sigurnosti u prometu. Stotine je žrtava stradalo, mnogo je tjelesno ozlijeđenih, ali ništa se ne poduzima konkretno. Mi smo jedno okrutno društvo", zaključio je.

Pročitajte više