Četverogodišnjakinja u SAD-u oslijepila zbog gripe, vratio joj se vid

Foto: Facebook printscreen Amanda Phillips

DJEVOJČICI iz Iowe u SAD-u, koja je izgubila vid nakon što je zamalo umrla od gripe, vratio se vid, objavila je njena majka.

Nekoliko tjedana nakon što je u siječnju napustila bolnicu nakon oporavka od gripe, članovi obitelji primijetili su da Jade DeLucia (4) iznenada sama može otići do kupaonice, a da se ne pridržava za zidove, kao što je radila do sada.

Testirajući je, članovi obitelji pitali su je gdje joj je stric, a djevojčica se okrenula prema njemu.

"Od tada, sve se događali vrlo brzo", rekla je Jadeina majka, Amanda Phillips za CNN. "Ona je sad stvarno dobro."

Jade, koja ove sezone nije cijepljena protiv gripe, borila se s virusom nekoliko dana prije Božića. Njena majka i otac Stephen DeLucia nisu to shvatili sve do Badnjaka, kada je dobila visoku temperaturu.

Roditelji su je odvezli u bolnicu u Waterloou. Kada joj se stanje pogoršalo, prebačena je avionom u 130 km udaljenu dječju bolnicu u Iowi.

Njena majka nije vjerovala da će ikada više vidjeti svoju kćer.

Na Božić, liječnici su rekli Jadeinim roditeljima da je gripa uzrokovala značajno oštećenje mozga - encefalopatiju.

"Rekli su da nikad neće biti ista"

"Rekli su da se naše dijete možda nikada neće probuditi, a ako se to i dogodi, možda nikada više neće biti ista", rekla je Amanda Phillips za CNN u siječnju.

Ali ono što je uslijedilo čini se kao pravo čudo: za Novu godinu Jade je otvorila oči i osmjehnula se. Od tada je samo napredovala.

Liječnici su rekli da ima sreće što je preživjela.

Međutim, ubrzo je postalo očigledno da Jade ne vidi. Gripa je zahvatila i dio njenog mozga zadužen za vid, rekao je njen neurolog. Liječnici koji su je liječili nisu znali hoće li ikada progledati.

Jade će kasnije ovog mjeseca posjetiti oftalmologa koji će utvrditi stanje njenog vida, a kognitivni test možda će dati odgovore na neka pitanja, kaže djevojčičina majka.

Budući da je Jade dijagnosticirana akutna nekrotizirajuća encefalopatija, ANE, rijetka bolest koju je izazvala gripa, obitelj čeka na rezultate testova kako bi otkrila ima li genetsku sklonost prema ANE.

"Nevjerojatno je teško i još uvijek učimo", napisala je Amanda u postu na Facebook grupi Jade's Journey. "Ali nikada neću odustati, jer se ona ne predaje."

Za sada, Jade je, kako njena majka kaže, "sjajno". "Uzbuđeni smo, bez obzira na sve."

Pročitajte više