Četvorica bosanskih Srba ne osjećaju se krivima za ratni zločin u Prijedoru

PRED sucem za prethodno saslušanje Odjela za ratne zločine državnog Suda BiH u petak su se četvorica bosanskohercegovačkih Srba - Željko Mejakić, Momčilo Grubor, Dušan Fuštar i Duško Knežević, koje optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti, izjasnila da se ne osjećaju krivim.

Optužnica navodi da su ova četvorica optuženih, od travnja 1992. do kraja te godine, u sklopu šireg i sustavnog napada na nesrpsko pučanstvo na području Prijedora izravno sudjelovala u sustavnom zarobljavanju nesrpskih civila i njihovu zatvaranju u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Po mišljenjima humanitarnih međunarodnih djelatnika ova tri logora se ubrajaju među najzloglasnije na prostoru bivše Jugoslavije tijekom nedavnog rata.

Optužnica navodi da je Željko Mejakić obavljao dužnost zapovjednika logora Omarska, Momčilo Grubor dužnost zapovjednika smjene straže u logoru Omarska, Dušan Fuštar dužnost zapovjednika smjene straže u logoru Keraterm, dok Duško Knežević, prema navodima optužnice, nije obavljao nikakvu formalnu dužnost u logoru Omarska, ali je redovito ulazio u logor gdje je, kako se navodi u optužnici, ubijao i premlaćivao.

Taj sudski postupak vlastima BiH ustupio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, a sva četvorica optuženih su iz Haaškog pritvora 9. svibnja prebačeni u BiH.

Pročitajte više