Najavljen prvi komercijalni let kineskog zrakoplova

Foto: EPA

CHINA Eastern Airlines, prvi kupac kineskog uskotrupnog mlažnjaka C919, u nedjelju će krenuti s prvim komercijalnim letom tog zrakoplova.

Let C919 poletjet će pod brojem leta MU9191 u 10:45 po pekinškom vremenu (02:45 GMT) iz međunarodne zračne luke Shanghai Hongqiao i sletjeti u zračnu luku Beijing Capital u 13:10.

Konkurencija Airbusu i Boeingu

Komercijalni rad C919 označava prekretnicu u nadama Kine da će avion razbiti dugogodišnji duopol Airbus-Boeing u svjetskoj industriji zrakoplovne proizvodnje.

Zrakoplov je proizvela Commercial Aviation Corp of China (COMAC) kao konkurenta obiteljima aviona Airbus A320neo i Boeing 737 MAX, a već je obavio mnoge letove bez putnika.

China Eastern Airlines u četvrtak je priopćio da će C919 biti pušten u rad "u bliskoj budućnosti" i da će letjeti komercijalno sa Šangajem kao glavnom bazom, a u petak nisu komentirali najave za nedjelju.

Taj je avioprijevoznik potpisao ugovor za pet zrakoplova C919 u ožujku 2021. te je svoj prvi C919, označen brojem B-919A, primio u prosincu i počeo sto sati testnih letova za provjeru praznih zrakoplova.

Kineska državna novinska agencija Xinhua rekla je prošle godine da će C919 obaviti svoj prvi komercijalni let u proljeće.

164 sjedala u dvije klase

Zrakoplov sa 164 sjedala dolazi s rasporedom kabine u dvije klase, koja se sastoji od poslovnih i ekonomskih sjedala, a iako se sastavlja u Kini, uvelike se oslanja na zapadne komponente, uključujući motore i drugo.

Pročitajte više