CHIRAC: ODNOSI RUSIJA-EU SU BITNI ELEMENT SVJETSKE STABILNOSTI

Francuski predsjednik Jacques Chirac je u subotu tijekom kratkog posjeta ruskom kolegi Vladimiru Putinu izjavio da su odnosi Rusije i Europske unije "bitan element ravnoteže i stabilnosti svijeta".

"Francuska drži da su odnosi EU-e i Rusije bitan element. Bitan za Rusiju, bitan za Europu i što je još važnije bitan za ravnotežu i stabilnost sutrašnjeg svijeta", izjavio je Chirac u trenutku kada su odnosi između Moskve i Bruxellesa, posljednjih mjeseci napetiji, prije proširenja Unije na deset novih članova.

Tijekom svog kratkog posjeta Rusiji, francuski predsjednik je imao čast biti prvi zapadni državni poglavar koji je posjetio vojni centar. Putin je pokazao svom gostu Krasnoznamensk, 45 km udaljen od Moskve, gdje se kontroliraju vojni i civilni sateliti i lansiraju međukontinentalne balističke rakete.

Rutin je naglasio da "napori Rusije da jamči svoju sigurnost nisu agresivnog karaktera i nisu usmjereni ni protiv koga".

Nakon posjeta instalacija, dvojica čelnika su razgovarali dulje od dva sata.

"Danas je očito da postoji spontana i prirodna veza između Francuske i Rusije, posebice od kada je Rusija čvrsto i uspješno krenula putem demokracije i reformi", dodao je Chirac na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom.

Za "modernu Rusiju, EU je ključni partner. Namjeravamo posvetiti posebnu pozornost tom odnosu, primijetio je Putin.

Osvrnuvši se na problematiku proširenja EU i novog sustava podjele glasova unutar Unije, ruski predsjednik je rekao da treba "pronaći prihvatljiva rješenja na bazi kompromisa". Za kompromis se zauzeo i Chirac.

Dvojica predsjednika pozvali su međunarodnu zajednicu da pojača napore na suzbijanju globalnog terorizma iskorijenjujući dubinske uzroke za njegove jačanje.

"Potreban je djelotvoran sustav likvidacije međunarodne mreže terorizma posebno kroz uništavanje njihovog financiranja", rekao je Putin.

Chirac se zauzeo za uklanjanje "plodnog tla iz kojeg niče terorizam, što uključuje neriješene sukobe, siromaštvo, glad i poniženje koje ljudi imaju pravo osjećati".

Putin i Chirac također su izjavili da imaju gotovo "identična" stajališta o sukobima na Bliskom Istoku, u Iraku i u Afganistanu.

Francuski predsjednik objavio je kako je Vladimir Putin prihvatio poziv da sudjeluje u proslavi 60. obljetnice D-dana iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji.

(Hina)xtm ysd

Pročitajte više