Chirac pozdravlja pad "Saddamove diktature"

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac pozdravio je u četvrtak pad "diktature Sadama Huseina", izrazio želju da se borbe u Iraku što prije okončaju te da se čim prije krene s dostavom humanitarne pomoći, objavio je ured francuskog predsjednika..

"Francuska, kao i sve demokracije, veseli se padu diktature Sadama Huseina i želi brzi završetak borbi", kaže se u priopćenju.

"Sada je potrebno stvoriti uvjete koji će iračkom narodu vratiti dostajanstvo u ponovnoj stečenoj slobodi", dodaje francuski predsjednik.

"Hitno i bez odgode treba omogućiti dostavu humanitarne pomoći u svim njezinim oblicima. Čim bude moguće, nakon što se stabilizira sigurnost, Iraku se mora, s legitimitetom Ujedinjenih naroda, vratiti suverenost u stabiliziranoj regiji", kaže se u priopćenju iz ureda francuskog predsjednika.

U srijedu navečer predsjednik Chirac je telefonski razgovarao s britanskim premijerom Tonyem Blaireom o stanju u Iraku i o budućoj ulozi UN-a nakon rata.

Francuska traži da UN ima "središnju ulogu" u političkoj, administrativnoj i gospodarskoj obnovi" Iraka. S druge strane, Amerikanci i Britanci za UN traže "vitalnu ulogu".

(Hina) sv

Pročitajte više