Chirac svečano pustio u promet najveći most na svijetu

Francuski predsjednik Jacques Chirac u utorak je svečano pustio u promet najviši most na svijetu, viši od Eiffelovog tornja i duži od Elizejskih poljana, a napravljen kako bi riješio problem prometnog uskog grla u južnoj Francuskoj.

Zamislio ga je britanski arhitekt Norman Foster, jedan od najvećih imena suvremene arhitekture. Vitki bijeli vijadukt u slikovitoj dolini Tarn nova je prometna poveznica između Pariza i španjolske granice koja će ublažiti prometne gužve što redovno nastaju u dolini Rone tijekom godišnjih odmora u ljetnim mjesecima.

Chirac je svečano otkrio jednostavnu spomen-ploču prije nego što se umiješao u mnoštvo građevinskih radnika s bijelim kacigama, dok su zrakoplovi koji su nadlijetali most iza sebe ostavljali trag u bojama francuske zastave - crvenoj, bijeloj i plavoj.

Francuski je čelnik rekao kako novi most predstavlja "čudo umjetnosti i arhitekture".

Najviši od sedam potpornih stupova ima 343 metra, 19 metara više od Eiffelovog tornja. S gotovo 2,5 kilometra, most je duži od Elizejskih poljana i blago je zakrivljen kako bi omogućio vozačima pogled na krajolik i drevni grad Millau s njegovim srednjovjekovnim zvonikom.

"Cijela građevina izgleda nemoguće krhko", rekao je Foster za svoju "skulpturu u krajoliku", projekt vrijedan 394 milijuna eura.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više