CHIRAC: U BERLINU NISMO ŽELJELI STVORITI "EUROPU U EUROPI"

Francuski predsjednik Jacques Chirac je izjavio u ponedjeljak u Budimpešti da cilj sastanka Njemačke, Francuske i Velike Britanije prošle srijede u Berlinu nije bio osnivanje neke vrste "Europe u Europi".

"Razmjena ideja je uvijek pozitivna, potrebna", rekao je Chirac na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim mađarskim kolegom Frencom Madlom, prvog dana svog službenog posjeta Mađarskoj. "Među 25 zemalja je jako teško razmjenjivati ideje. Ne radi se o namjeri nametanja bilo čega bilo kome", dodao je.

Chirac je rekao da je "jako iznenađen reakcijama" nekih francuskih europskih partnera nakon tripartitnog susreta u Berlinu kojeg je on ocijenio "potpuno prirodnim u Europi u kojoj gdje se sastanci stalno održavaju". Sastaju se zemlje Beneluxa, sastaju se baltičke zemlje, zemlje Višegradske skupine ili Weimarskog trokuta, navodio je primjere Chirac.

U negativnim reakcijama prednjačio je talijanski premijer Silvio Belusconi koji u javnosti nije krio ljutnju što nije pozvan na berlinski sastanak.

(Hina) xtm ydj

Pročitajte više