CIA o širenju tehnologija za oružje masovnog uništenja

AMERIČKA obavještajna služba CIA poslala je Kongresu izvješće u kojem kaže da neke zemlje sve agresivnije nastoje doći do naprednih tehnologija za proizvodnju oružja masovnog uništenja, i da raste opasnost da takvo oružje uporabe teroristi.

U izvješću upućenom Kongresu 7. siječnja CIA kaže da Iran, Irak, Sjeverna Koreja, Libija, Sirija, Sudan, Indija i Pakistan nastoje doći do naprednih tehnologija vezanih za moderno oružje masovnog uništenja te do naprednog konvencionalnog oružja i razviti vlastite tehnologije za njihovu proizvodnju.

CIA navodi kako te zemlje nastoje postati samodovoljne u izradi oružja razvijajući vlastita znanja i proizvodne kapacitete.

Pri tome postaju sve vještije u prikrivanju svojih napora.

´Na primjer, nastoje doći do tvari i tehnologija s dvostrukom uporabom koje se mogu iskoristiti kako za proizvodnju oružja masovnog uništenja tako i sasvim legitimno,´ piše u izvješću.

Izvješće koje pokriva razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2001. kaže da su Rusija, Kina i Sjeverna Koreja glavni opskrbljivači različitim tehnologijama i stručnim znanjem.

CIA upozorava da raste opasnost da teroristi uporabe kemijsko, biološko, radiološko i nuklearno oružje (KBRN).

´Nekoliko od 30 poznatih međunarodnih terorističkih organizacija i drugih nedržavnih aktera diljem svijeta pokazali su zanimanje za KBRN, mada će teroristi vjerojatno nastaviti davati prednost dokazanim konvencionalnim taktikama kao što su bombe i pucnjava´, kaže izvješće.



Pročitajte više