CIA Rusima: "Dođite k nama, imamo poslove za vas"

Foto: EPA/TouTube screenshot

DIREKTOR operacija CIA-e, David Marlowe, kazao je kako je ta agencija zainteresirana za regrutaciju Rusa koji su nezadovoljni Putinovim ratom u Ukrajini. "Putin je bio u svom najboljem trenutku dan prije invazije jer je imao svu moć prisile koju će ikada imati", rekao je Marlowe na akademskoj panel raspravi u Arlingtonu, u Virginiji, prošlog tjedna.

Navodeći ustupke koje je dobio od Ukrajine, podjelu NATO-a i projiciranje ruske vojne, ekonomske i diplomatske moći kao Putinove početne ciljeve, Marlowe je rekao: "On je potratio svaki djelić toga." "I tako, za direktora operacija, po svijetu tražimo Ruse koji su zgroženi time kao i mi jer zapošljavamo nove članove", dodao je.

Pojačan "špijunski rat"

Vjeruje se da je više od 400.000 Rusa napustilo Rusiju u mjesecima nakon početka invazije, a Kremlj je procijenio da je dodatnih 700.000 napustilo zemlju u dva tjedna otkako je Putin proglasio "djelomičnu" mobilizaciju sredinom rujna.

Prema The Wall Street Journalu, koji je prvi pisao o Marloweovom prijedlogu za novačenje, produženo ratovanje u Ukrajini pokrenulo je "pojačani špijunski rat" u Europi. Šef britanske obavještajne agencije MI6 procjenjuje da je više od 400 ruskih obavještajnih službenika koji su djelovali pod diplomatskim paravanom protjerano od ovog ljeta, dok je Kremlj iz osvete smanjio američku i europsku diplomatsku nazočnost.

Wall Street Journal također je citirao zapadne dužnosnike koji su rekli da osoblje CIA-e i MI6-a pruža obuku i provodi operacije na terenu u Ukrajini.

Pročitajte više