CIA-in šef: Obama nije gledao uživo likvidaciju Osame, 25 minuta nije imao pojma što se događa

ČELNI čovjek CIA-e Leon Panetta izjavio je kako nije istina da je američki predsjednik sa svojim najbližim suradnicima uživo gledao likvidaciju Osame bin Ladena kako je to prekjučer ustvrdio Obamin savjetnik dodavši kako su svi bili vrlo nervozni iščekujući što će se dogoditi.

"Dužnosnici i predsjednik nisu znali sve što se događa u Bin Ladenovom kompleksu. Oko 25 minuta nisu imali pojma što se događa.", rekao je Panetta dodajući kako su saznali da je operacija uspješno izvršena tek kada su čuli riječi "Geronimo".

Panetta je u razgovoru za PBS rekao i kako Pakistanci nisu bili uključeni u akciju jer je postojao strah da bi operacija mogla biti ugrožena.

Indijanci traže Obaminu ispriku zato što su američki vojnici ubili "Geronima"

Nakon što su američke specijalne snage Osami bin Ladenu dali kodno ime po indijanskom ratniku Geronimu, vođa Indijanaca u SAD-u je zatražio ispriku Bijele kuće.

U pismu američkom predsjedniku predsjednik plemena Fort Still Apaša, koji su nasljednici Geronimovog plemena, Jeff Houser je upozorio da se davanjem tog kodnog imena obnavljaju stari stereotipi.

Buđenje starih stereotipa o Apašima

"Mi smo zahvalni što je SAD uspješno okončao akciju protiv Bin Ladena, no povezivanje Geronimovog imena s međunarodnim teroristom samo budi stare stereotipe o Apašima", napisao je Obami Houser te dodao kako su Geronimo i njegovo pleme opisivani kao divljaci.

"Takav portret se koristio kako bi se opravdalo prisilno preseljavanje iz njihovih domova te njihovo zatvaranje. Spajanje Geronimovog imena s poznatim teroristom samo ponovno stvara te lažne i pogrdne stereotipe", napisao je Houser.

Heroj, a ne terorist



Geronimo je bio legendarni ratnik Apaša koji je, prema legendi, imao sposobnost šetanja bez ostavljanja tragova stopa što mu je omogućavalo izbjegavanje tisuća američkih i meksičkih vojnika, što su neki očito povezali sa skrivanjem Osame bin Ladena tijekom zadnjih deset godina. No, za Indijance postoji i bitna razlika između Geronima i Osame bin Ladena, a to je da Geronima smatraju herojem, a ne teroristom.

I Geronimo deset godina bježao američkoj vojsci

Poput Bin Ladena, Geronimo je godinama bio u bijegu pred američkom vojskom. Probleme im je počeo zadavati 1872. godine, a 1876. sa svojim Apašima se počeo skrivati u planinama Sierra Madre. Tek deset godina kasnije uspjeli su ga pronaći i stjerati u kut, nakon čega se Geronimo morao predati.

Međutim, za razliku od Bin Ladena, Geronimo je postao simbol časnog i hrabrog ratnika, odlučnog borca protiv nadmoćnog okupatora. Upravo zbog njegove legendarne hrabrosti su dvije elitne jedinice američke vojske dobile nadimak "Geronimo", a njegovo ime izvikivali su i specijalci prilikom iskakanja iz aviona s padobranom.

Pročitajte više