Čičak: Mediji krše prava Mirjane Sanader iako je ona sama tražila medijsku pažnju

IZVRŠNI odbor HHO-a u proširenom sastavu je na jučerašnjoj sjednici raspravljao o pismo kojim se Mirjana Sanader požalila HHO-u na povredu ljudskih prava njene obitelji od strane medija i državnih institucija.

HHO u izjavi koji je poslao medijima kao zaključak jučerašnje rasprave najprije upozorava na način na koji mediji tretiraju bivšeg predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera.

>Mirjana Sanader u pismu HHO-u: Moja ljudska prava krše mediji, vlast i Zagrebačka banka

>Ivan Zvonimir Čičak: Novinari su Mirjani Sanader ugrožavali ljudska prava

>Sanaderova pljunula u lice svakom od četiri milijuna Hrvata

"Odbor drži kako su u većem dijelu medija, pišući o obitelji Sanader, novinari zaboravili da je u kodeksu novinarske profesije određeno kako se novinari moraju s posebnom pažnjom odnositi prema obiteljima žrtava, ali i jednako tako prema obiteljima eventualnih počinitelja kaznenih djela", upozorava Ivan Zvonimir Čičak u ime HHO-a.

Mediji tretiraju obitelj Ive Sanadera kao suosumnjičenike kojima je unaprijed utvrđena krivnja

HHO nadalje piše da "interes medija ne opravdava stvaranje ozračja kolektivne histerije kojom se isključuje presumpcija nevinosti. Dio medija ponaša se prema Mirjani Sanader i njenim kćerima i drugim članovima obitelji kao suoosumnjičenim članovima 'zločinačkog pothvat', kojima je, bez suda, unaprijed utvrđena krivnja".

Helsinški odbor također zaključuje da su prigovori izneseni u pismu Mirjane Sanader koji se odnose na postupanje medija u velikom dijelu osnovani. "Ona s pravom tvrdi da mediji ne poštuju ustavnu obvezu poštivanja prava na privatnost svake osobe. Bez obzira na činjenicu što je netko javna osoba i opravdano se nalazi pod povećalom javnosti, smatramo da treba postaviti granicu mogućem zadiranju u privatnost. Nedopustivo je da pojedini novinari dolaze na Medicinski fakultet, na kome studira jedna od kćerki Mirjane i Ive Sanadera, tražeći podatke o redovitosti njenog pohađanja predavanja, ocjenama iz pojedinih predmeta, pokušavajući je pri tome, protivno njenoj volji, čak i snimati. Odbor drži da je pokušaj nekih novinara da uđu u predavaonicu tijekom nastave koju drži Mirjana Sanader, pokušavajući uzeti izjave o njenom ponašanju, odijevanju i radu, nedopustiv. Također je nedopustivo da neki novinari sredstvima suvremene tehnologije čak snimaju pojedine razgovore koji se odvijaju unutar kuće Sanaderovih, a zatim dijelove tog razgovora iskrivljeno objavljuju jer time čine kazneno djelo nedopuštenog prisluškivanja", upozorava HHO.

Mirjana Sanader je i sama doprinijela medijskoj hajci

"Članovi obitelji Sanader tvrde da ne mogu izaći iz kuće i normalno živjeti bez novinarske pratnje, pa čak ni otići u dućan kupiti osnovne životne namirnice. Time su mediji članove obitelji stavili u svojevrsni kućni pritvor. Međutim, Odbor želi upozoriti Mirjanu Sanader da je tome doprinijela i sama kad je primjerice 23. prosinca 2010., prilikom spornog legitimiranja i navodnog oduzimanja putovnice i zaprečavanja ulaska u kuću, sama pozvala odvjetnike i medije u pomoć", piše u izjavi.

HHO prigovor Mirjane Sanader da se u procesu osumnjičenima u slučaju Fimi-medije, u kojemu je Ivo Sanader šesnaesti optuženi, smatra opravdanim jer se krši zakonom propisana tajnost. "Tome doprinosi ponašanje samog pravosudnog sustava kojemu pripadaju i odvjetnici. Dokumenti iz spisa koji je zaštićen tajnošću 'cure' u medije kao na traci, pa se čini da se to radi po nečijoj narudžbi i potrebi da se kompromitiraju 'oni drugi'. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da se informacije o pojedinim konkretnim policijskim postupanjima istovremeno pojavljuju u medijima. 'Curenje' informacija o tzv. skupini Fimi-medija kazneno je djelo povrede tajnosti postupka koje se permanentno ponavlja. Pravosuđe na žalost s time u vezi ništa ne poduzima".

Vezano za kratkotrajno oduzimanje putovnica i zabranu ulaska u kuću, na koje su se žalile Bruna i Mirjana Sanader, a opovrgao ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, HHO nije utvrdio povredu prava Mirjane i Brune Sanader.

Članovi HHO-a podijeljeni oko objavljivanja podataka o bankovnim računima

U izjavi se još spominju računala koja su im oduzeli Uskok i MUP te koja će im biti vraćena početkom tjedna, ukoliko se u njima ne pronađu sadržaji koji bi mogli biti predmetom istražnih radnji.

Izjava HHO-a završava prigovorom Mirjane Sanader na objavljivanje podataka o stanju na bankovnim računima. Oko toga je mišljenje članova Odbora podijeljeno; dio smatra da interes javnosti ima prevagu nad bankarskom tajnom, dok pravnici smatraju da je iznošenje u javnost podataka o bankovnim računima i stanju na njima povreda zakonom zajamčene bankarske tajne.

"Odbor posebno želi upozoriti hrvatsku javnost da jučerašnja izjava predsjednice Odbora za informiranje Europskog parlamenta Doris Pack o slučaju Sanader ukazuje na posebnu pažnju međunarodne javnosti prema postupanju Hrvatske u slučaju Sanader, kako medija tako i pravosudnih tijela", piše u izjavi HHO-a

Pročitajte više