Cijeli svijet brine se zbog Amazonije, a u Africi upravo bukti više požara

Foto: NASA

OZBILJNOST požara u Amazoniji imala je globalni odjek. No usred globalne zabrinutosti za najpoznatiju prašumu na svijetu neki su se zapitali kako stoje stvari s požarima u ostatku svijeta. Rezultati su bili iznenađujući. Ovaj problem nagnao je ljude da provjere NASA-ine karte požara širom svijeta. Kad se pogleda stanje od nedjelje, jasno se vidi da više požara bukti u središnjoj Africi, javlja BBC.

Tijekom dva dana prošlog tjedna Angola je imala tri puta više požara nego Brazil, objavila je agencija Bloomberg na temelju podataka Weather Sourcea. Podaci govore kako je u Angoli bilo 6902 požara, a u susjednoj Demokratskoj Republici Kongu još 3395, u usporedbi sa "samo" 2127 požara u Brazilu. Mnoge na Twitteru je to šokiralo.

Napali Macrona da ignorira požare u Africi

Jedan je brazilski tviteraš napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je požare u Amazoniji opisao kao "međunarodnu krizu", optuživši ga za ignoriranje požara u Africi. Važne informacije, koje ove NASA-ine karte ne pokazuju, odnose se na to gore li pašnjaci ili šume i koliko su veliki ti požari. Promatrači ukazuju na slične požare prije dvije godine, za koje NASA kaže kako su djelovali kao da su podmetnuti.

Želi se sugerirati da su farmeri posjekli dio vegetacije, a ostatak zapalili kako bi očistili zemljište za sadnju usjeva. Farmerska je tehnika poznata kao sječa i spaljivanje kontroverzna, a ekolozi upozoravaju na to da može dovesti do deforestacije, erozije tla i gubitka bioraznolikosti.

No radi se o najjeftinijem načinu da se zemljište očisti. Prednost mu je to što uništava bolesti, a pepeo daje hranjive tvari za buduće usjeve. Tako spaljivanje polja ostaje popularno među farmerima. Događa se svake godine uoči kišne sezone, koja će u Angoli i DR Kongu započeti u sljedećih mjesec dana. To bi na određeni način moglo objasniti zašto požari nisu privukli mnogo pažnje.

Pročitajte više