Cijene nafte pale

Foto: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 48 dolara pod pritiskom sumnje da vodeći proizvođači možda ipak neće produljiti sporazum o ograničenju opskrbe i na iduću godinu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u siječnju pala 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,49 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u veljači u kojima su bile niže 65 centi i iznosile su 47,60 dolara.

Na američkom se tržištu barelom u ugovorima za isporuke u siječnju trgovalo po 53 centa nižoj cijeni, od 45,00 dolara.

Trgovce je zabrinuo neuspjeh neslužbenih razgovora predstavnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici, uoči službenog dvodnevnog sastanka koji će biti održan danas i sutra.

"Prošlotjednom optimizmu jutros je zadan udarac i svi sada čekaju rezultate pregovora OPEC+", rekao je Tamas Varga iz PVM-a, komentirajući neuspjeh uvodnih pregovora.

"Neke će države članice biti teško uvjeriti da moraju nastaviti s discipliniranom proizvodnjom, pri čemu bi neočekivana svađa naštetila proizvođačima kroz posljedice u vidu cijena, a dovela bi u pitanje i smisao OPEC-ova saveza“, dodao je Varga.

OPEC i njegovi partneri na čelu s Rusijom razmotrit će mogućnost produljenja sadašnjih ograničenja za tri do četiri mjeseca a alternativno bi rješenje bilo postupno povećanje proizvodnje nakon siječnja, saznaje se iz izvora bliskih OPEC+.

OPEC+ bi prema važećem sporazumu u siječnju trebao ublažiti rezove sa sadašnjih 7,7 milijuna na 5,7 milijuna barela dnevno.

Pročitajte više