Cijene nafte se digle zbog naznaka napretka kinesko-američkih pregovora

Foto: EPA

CIJENE nafte prekoračile su danas na međunarodnim tržištima razinu od 62 dolara, potaknute novim signalima da bi SAD i Kina konačno mogli postići dogovor o rješenju trgovinskih nesuglasica i porukama o mogućem značajnijem ograničenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena nafte porasla 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,49 dolara. U petak je zaključila trgovanje u plusu 2,07 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 64 centa višoj cijeni, od 56,84 dolara. U petak je zaključila trgovanje u plusu 2,02 dolara.

Na kraju prošlog tjedna trgovce su ohrabrile naznake napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima, s obzirom na izjave američkih dužnosnika da bi dogovor mogao biti potpisan u ovom mjesecu. Dobre vijesti stigle su i s američkog tržišta rada i iz kineske industrije.

Nema jamstava za kinesko-američki sporazum prije kraja godine

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump u stalnoj su vezi "raznim kanalima", poručio je danas Peking, odgovarajući na pitanje kada i gdje bi se dva čelnika mogla sastati kako bi potpisali trgovinski sporazum.

Trgovci ipak pušu i na hladno, s obzirom na česta razočaranja.

"Unatoč faktoru dobrog raspoloženja od prošlog petka, nema jamstava da će zaista potpisati sporazum prije kraja godine. Moglo bi biti problema, budući da SAD nije odbacio plan o uvođenju carina 15. prosinca",  tumače analitičari PVM-a.

OPEC i Rusija smanjuju opskrbu

Potporu cijenama pružila je i izjava iranskog ministra za naftu Bidžana Zanganega, koji očekuje da će na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u prosincu biti donesena odluka o dodatnom ograničenju opskrbe.

Trenutno OPEC i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

Ograničavajući faktor za cijene bile su pak aktivnosti u industriji eurozone, koje su u listopadu snažno pale zbog slabe potražnje koju koči trgovinski rat i neizvjesnost oko britanskog izlaska iz Europske unije, prema istraživanju londonske tvrtke Markit.

Potražnja stagnira

OPEC-ova je proizvodnja u rujnu bila na najnižoj razini u osam godina da bi u listopadu porasla zahvaljujući obnovljenim pogonima u Saudijskoj Arabiji koji su nadoknadili smanjenu opskrbu iz Ekvadora, navodi Reuters.

"Tržište nafte suočava se s obilnom opskrbom budući da globalna potražnja gotovo stagnira, a ponuda raste", ističe Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,19 dolara, što je za 33 centa manje nego prethodnog dana trgovanja.

Pročitajte više