Cijene u Hrvatskoj porasle u veljači

POTROŠAČKE cijene u Hrvatskoj u veljači su bile za 0,2 posto više nego u siječnju te 0,5 posto više nego u veljači 2018. godine, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

Tako je u veljači ubrzan rast godišnje stope inflacije, s obzirom da je u siječnju iznosila 0,2 posto, a u veljači 0,5 posto. 

Najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana

Po podacima DZS-a najviše su u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 4,6 posto, te cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 2,9 posto. 

Statistika pokazuje da su cijene u hotelima i restoranima na godišnjoj razini porasle za 2,7 posto, cijene rekreacije i kulture za 1,3 posto, pokućstva, opreme za kuću i održavanje kućanstva za jedan posto, a obrazovanja 0,9 posto.

Istodobno, cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje imaju i najveći udio u strukturi potrošačke košarice od 27,9 posto, su pale za 0,8 posto. Te su cijene pale i u siječnju, što se može objasniti i nižom stopom PDV-a na niz prehrambenih proizvoda. Potvrđuju to i podatci da su na godišnjoj razini najviše pale cijene voća, za 15,5 posto, te mesa, za 4,1 posto. 

Na godišnjoj su razini pale i cijene odjeće i obuće, za 2,4 posto, kao i cijene prijevoza, za 0,5 posto, ponajprije pod utjecajem pada cijena goriva i maziva za 0,7 posto. 

Rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini za 0,2 posto

Podatci službene statistike pokazuju također da se na mjesečnoj razini u veljači, nakon tri mjeseca pada, bilježi rast potrošačkih cijena, i to za 0,2 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, najviše su porasle cijene prijevoza, za 0,9 posto (više cijene goriva za osobna prijevozna sredstva), cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva za 0,8 posto te cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,6 posto.

Cijene rekreacije i kulture u prosjeku su porasle za 0,3 posto, a hrane i bezalkoholnih pića za 0,1 posto.

Istodobno su cijene odjeće i obuće na mjesečnoj razini pale 1,6 posto (sezonska sniženja), a cijene alkoholnih pića i duhana 0,2 posto.

Pročitajte više