Ciklus filmova poljskog redatelja Wojciecha j. Hasa u kinoteci

U organizaciji Filmskog centra, između 9. i 16. prosinca u zagrebačkoj "Kinoteci" prikazivat će se ciklus filmova Wojciecha Jerzyja Hasa, u sklopu kojega će se predstaviti pet filmova tog istaknutog poljskog redatelja.

Ciklus počinje njegovim prvim dugometražnim filmom "Čvor" (1958.) o čovjeku koji se odlučio ubiti, a zadnji dan provodi s bocom votke, u sobi u kojoj sa stropa visi omča.

Isti dan u kasnijem terminu prikazat će se film "Oproštaji" (1958.) u kojem se kroz priče o mladiću i djevojci oslikava uzajamno djelovanje elite i neprivilegiranih društvenih slojeva.

Hasov film "Kako biti voljena" iz 1963. (na programu 13. prosinca) priča je o glumici koja putuje iz Varšave u Pariz i prisjeća se njemačke okupacije kada je sakrivala kolegu osumnjičenog za ubojstvo suradnika okupacijskih snaga.

Film "Šifre" iz 1966. tematizira potragu oca za 12-godišnjim sinom nestalim u Drugom svjetskom ratu (13. prosinca).

Najcjenjeniji Hasov film "Rukopis nađen u Zaragozi" (1965.) 16. prosinca zatvara ciklus. Smješten je u vrijeme Napoleonskih ratova kada konjanički oficir pronalazi staru knjigu o labirintskim avanturama belgijskog kapetana.

Woyciech J. Has (Krakov, 1925.- Lodz, 2000.) završio je tijekom studija na likovnoj akademiji, filmski tečaj u Krakovu. Tri godine radi u studiju dokumentarnih filmova u Varšavi, a šest godina u studiju obrazovnih filmova u Lodzu.

Snimio je petnaestak dugometražnih igranih filmova. Smatra se da je nepravedno zaboravljen te da je iznimka među poljskim filmašima po tome što se udaljavao od konkretnih situacija i klasičnog pričanja priče, težeći vrlo osobnoj varijanti art-filma.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pročitajte više